Tanker om julen

I dag er det én uke til julaften. De som kjenner meg eller har lest bloggen min lenge, vet at jeg hadde store problemer med jula før. Jeg har tilbringt tre julaftener på psykiatrisk, og jeg hatet alt som hadde med jul å gjøre. Men ting har forandret seg de siste to årene, og jeg gleder meg faktisk i år! Formen er relativt bra, og jeg gleder meg til å slappe av med mamma og resten av familien. Vi blir ikke mange på julaften, og det er ganske avslappet stemning når vi er samlet.

Men midt oppi alt dette julestresset synes jeg vi alle skal stoppe opp og tenke litt på de som av forskjellige grunner gruer seg til jul. Det er mange mennesker som ikke har noen å feire med, og dermed blir sittende alene på julaften. Andre har noen å feire med, men stemningen er dårlig fordi de har et anstrengt forhold til familien sin. Mange familier har dårlig råd, og har ikke råd til å gi barna sine gaver eller til å kjøpe inn julemat, og mange barn opplever at foreldrene drikker seg dritings og er redde denne kvelden. Julaften er bare en dag, men det er kanskje den verste dagen å ikke ha det bra på, fordi presset er så stort på at alle skal ha det så fint og flott. Presset starter allerede i oktober med julereklamer på tv, i avisen og i alle butikker, og det gjør at mange gruer seg i flere måneder til akkurat denne dagen.

Det er mange måter man kan gjøre en forskjell for de som gruer seg til jul. Noen har innsamlingsaksjoner hvor de samler inn gaver til vanskeligstilte familier, noen inviterer fremmede til å komme og feire jul med dem, og noen har store arrangementer for mennesker som ikke har noen å feire med. Jeg anbefaler for de som har litt penger til overs å støtte disse organisasjonene som jobber med å glede de som gruer seg. Det skal ikke så mye til!

Neste år blir det en annerledes julaften for meg. Jeg vil ikke si så mye før jeg har fått kommet i gang med prosjektet, men jeg skal gjøre noe ekstra for de som gruer seg. Jeg skal forsøke å gi dem positive assosiasjoner til julen, for jul kan være fint! Jeg har selv vært i den situasjonen at jeg gruet meg til denne dagen, så jeg vet hvor jævlig det kan være. Derfor har jeg lyst til å være der for andre som er i denne situasjonen nå! Det blir veldig spennende.

IMG_20131222_182416
Bildet er fra jula i fjor.

Hvordan er ditt forhold til jula?

Advertisements

6 Comments

 1. Så kjekt å lese at du gleder deg!! 🙂 Ingenting er bedre enn det. Håper du får en superfin jul! 😀 Jeg er en av de som dessverre gruer seg hvert eneste år. Julaften for meg har alltid vært en utrolig skjør dag, og jeg trenger lang tid på meg til å “komme meg” etter den har passert også. Blir så enormt nedstemt hvert eneste år. Den er absolutt den verste dagen å ikke ha det bra på. Ser på alle andre som har det så fint med sine familier og antar at sånn har jeg det også. Så snart julaften er over gruer jeg meg faktisk allerede til neste år. “Hvordan blir neste år? Hva skal jeg gjøre neste år?” Sitter faktisk PÅ selve julaften og tenker på den neste jeg må gjennom. Haha. Herregud. :p Så jeg gruer meg litt her og der stort sett hele året. Spesielt nå i førjulstiden blir det ganske ille. Går rundt med en konstant uro og nedstemthet. Skulle gjerne spolt over hele dagen eller bare sittet alene hjemme i stedet. Gleder meg bare til den er overstått. Bare en uke igjen nå.

  Like

  Reply

  1. Takk!
   Kjipt å høre at du gruer deg sånn, og at julen ikke er en positiv opplevelse for deg. Håper du en dag også kan få oppleve en fin jul! Husk at det er ikke så perfekt hos alle som det ser ut som. Det er gjerne bare fremstilt sånn! Klem ❤

   Like

   Reply

 2. Jeg stopper faktisk noen ganger opp og tenker på de som gruer seg til julen. Det må virkelig være utrolig trist, fordi alle går jo rundt og snakker om hvor herlig julen er, men så sliter man selv bare med tanken på jul. Men, for min del er jule en heerlig høytid! 🙂

  Like

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s