Hvordan behandle noen som sliter psykisk

Du kjenner deg kanskje igjen. Du møter en gammel venn, eller hilser på et nytt menneske, og så kommer det frem at vedkomne sliter psykisk. Du vet ikke hva du skal si, og ender opp med å bli ukomfortabel. Deretter kommer den kleine stemningen.

Jeg skal ikke komme her med en milelang liste over ting du ikke må si hvis temaet kommer opp, for det vil kanskje gjøre at du blir enda reddere for å si noe feil. Greia er at det er ganske enkelt. Jeg personlig ønsker å bli behandlet som et vanlig menneske. For meg er det normalt å være psykisk syk, og jeg tenker ikke alltid over det hvis jeg forteller det til noen. Jeg er så vant til det at jeg ikke tenker over at andre ikke er det og kan bli ukomfortable. Jeg glemmer meg rett og slett noen ganger. Men om jeg forteller deg om det jeg sliter med, så forventer jeg bare et vanlig “åja.”, som om det er normalt. Det er jo det, i alle fall for meg.

Jeg setter pris på det om folk stiller meg spørsmål hvis det er noe de lurer på. Jeg ønsker ikke å sitte f.eks. på fest og bare snakke om sykdom og meg selv, men har du spørsmål, så må du bare spørre. Heller det enn at du gjør deg opp meninger om hvordan det er, og dermed generaliserer meg. Men det beste du kan gjøre er egentlig bare å bli kjent med meg og snakke om vanlige ting. Jeg er ikke en sykdom, jeg er ikke farlig. Jeg er faktisk ganske så normal, og folk flest ser det ikke på meg. Jeg kan snakke om musikk, bøker, politikk, samfunn, strikking og alt mulig annet. Akkurat som alle andre.

Men vær så snill, om temaet skulle dukke opp, ikke kom med bastante meninger om psykiske lidelser, uføretrygd eller hva det skulle være om du ikke har erfart det selv. Ikke begynn å kverruler på det jeg sier, for jeg kjenner meg selv bedre enn deg. Lytt heller til den som har personlig erfaring med det. Kanskje kan du lære noe nytt!

10387999_460200614123524_1709594496_n

Dette er altså sånn jeg ønsker å bli behandlet.
Nå vil jeg veldig gjerne høre hvordan dere andre som sliter ønsker å bli behandlet, og om deres synspunkter på dette innlegget. Kanskje dere kan være med på å gjøre andre mindre ukomfortable i møte med folk som sliter! Hvis jeg får nok tilbakemeldinger kanskje jeg tar dem med i et eget innlegg.

Advertisements

17 Comments

 1. Helt enig i det du sier! Det beste er å oppføre seg som om vi skulle hvert friske, for ofte er sykdommene vi bærer på lite preget av hvordan andre sier “Hei” til oss 🙂 Og egentlig så tror jeg de fleste psykisk syke føler seg ganske friske, rett og slett fordi det er normalt å bære på det vi må bære på 🙂
  Hvis det var noe å forstå i det jeg prøvde å formidle 😛

  Like

  Reply

 2. Enig i det du sier. Bare behandle vedkommende normalt, og vær støttende ved behov. Fordommer, bedrevitende holdninger, stakkarsliggjøring og generalisering kan legges igjen ved døra:).

  Like

  Reply

   1. Og klassikeren “tenk på barna i Afrika!”, om at du må slutte å syte fordi du ikke har problemer fordi du bor i verdens rikeste land osv.

    Like

 3. Jeg ønsker å bli behandlet som hvem som helst andre,og evt.si noe om at jeg i perioder har begrensninger å ta hensyn til.Vil ikke at andre “skal gå på nåler” eller være redde for å si noe feil.
  Ønsker å bli sett på som Anita,og ikke “hun med anoreksi”,for jeg er så utrolig mye annet.
  Som alle andre har jeg interesser,hobbyer,ting jeg liker å gjøre og saker jeg liker å prate om.
  Synes det er bra når noen spør meg spørsmål ang.sykdommen min,det tar jeg som et tegn på at de ønsker å lære og å vite mer.Og da svarer jeg etter beste evne.Det siste jeg ønsker,er at folk skal synes synd på meg,for jeg synes ikke synd på meg selv,men det er synd at jeg har mistet så mange år av livet mitt til sykdommen.Lite å gjøre med det nå,så jeg prøver å tenke at en får prøve å gjøre det beste ut av det.Men når ting er vonde og vanskelige trenger jeg støtte og trøst som alle andre,som ikke har en psykisk sykdom.

  Klem 🙂

  Like

  Reply

 4. Siden det å slette ting har blitt veldig viktig, så kan du dessverre ikke bruke dette og flere bilder du har på bloggen siden jeg har tatt dem, og dermed har opphavsrett… Evt må du kreditere meg for bildene

  Like

  Reply

  1. Hahahahaha, må nesten le litt nå. Det er forskjell på å slette netthets og å slette et gammelt bilde noen har tatt, men hvis det er så viktig for deg så kan jeg gjerne slette det 😉 Takk for en god latter i alle fall!

   Liked by 2 people

   Reply

 5. Tine,om du ikke stopper å hetse alle oss det gjelder,kommer jeg til å vise Dr.Arne V. bildene du har manipulert av ham,og det samme med Sigrid.Hvordan hadde du likt om vi omtalte DEG på den måten du gjør med oss på sosiale media?Du er avslørt for dine løgner for lenge siden,så kutt ut.Jeg anmeldte deg ikke fordi det var morsomt,og det var etter anmeldelsen jeg fikk vite at det var en “fyllespøk” fra deg og din venninne.
  Du har selv skyld i alt dette og manipulerer folk så jævlig,og jeg er DRITTLEI all BULLSHITTEN som kommer fra deg.Et ord til om oss i sosiale media,og du har flere overleger på nakken og trolig flere anmeldelser.
  Ta dette som en advarsel!!!!!!!!!

  Liked by 1 person

  Reply

 6. Så utrolig Bra skrevet Sandra! Du er en fantastisk dame og du skriver så bra! Jeg håper alt blir godt for deg altså! Klem❤

  Like

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s