Å fremsnakke seg selv

Jeg tror på det å fremsnakke seg selv. Det er så viktig for selvfølelsen og selvtilliten. Ja visst er det godt å få komplimenter fra andre, men det er komplimentene fra oss selv som er viktige for at vi skal få det bra. Når andre sier fine ting om oss føles det godt for en liten stund, men hvis vi tenker fine ting om oss selv, varer følelsen lengre. Selvfølelsen er noe som må trenes opp og holdes ved like, akkurat som med muskler. Det går ikke an å trene for en periode, for så å slutte å trene og forvente at musklene holder seg like store og sterke. Man må fortsette å jobbe for å holde selvfølelsen oppe, og det gjør man ved å tenke fine ting om seg selv.

I høst da jeg var på mitt første møte med Mental Helse Ungdom, fikk jeg beskjed om å fortelle hva jeg kan gi til organisasjonen, og hvorfor MHU Trondheim vil bli bedre med meg på laget. Herregud, så ubehagelig det var å skulle sitte der og skryte av meg selv foran andre jeg ikke kjente så godt, men jeg klarte det! Og følelsen jeg satt med etterpå? Fantastisk! Jeg visste jo at jeg hadde mye å bidra med, og at dette var noe jeg engasjerte meg i, men å si det høyt foran flere ukjente var skummelt. Men i det jeg sa det ble det en sannhet. Det føltes faktisk veldig godt å skryte av meg selv. Jeg følte det jeg sa var sant, og det endte jo opp med at de ville ha meg med i styret! Jeg fikk til og med spørsmål for noen uker siden om jeg ønsket å bli styreleder! Jeg takket nei da, for jeg føler meg ikke klar for det, men bare det å bli spurt var utrolig gøy! Hadde jeg sittet på det første møtet og sagt «Njoa, jeg har egentlig ingenting å bidra med», så hadde jeg aldri fått det spørsmålet.

Jeg bestemte meg dessuten i dag for å prøve meg på en øvelse hvor man skal skrive 40 positive ting om seg selv. Jeg har bare testet ut den med 5 punkter, og for noen år siden hadde jeg problemer med å fylle ut den listen. Nå var det 40 punkter, og da må man virkelig vri hjernen og presse seg til å reflektere over de positive sidene ved seg selv. Det er utfordrende, og det kan føles veldig flaut og ubehagelig, men man trenger jo ikke å vise listen til noen. Det viktigste er at man gjør det, og at man gjør det for sin egen del. Jeg tror en liste over 40 ting er mer effektiv enn 5 punkter, nettopp fordi man må presse seg selv mye hardere. Det kan føles veldig meningsløst, men jeg tror det er veldig viktig om man vil ha en bedre selvfølelse.

Nå utfordrer jeg DEG til å gjøre det samme! Om du vil, så kan du brenne listen etterpå, men da må du love meg at du har skrevet 40 ting! Tenk også på at om en venninne eller en kompis skulle skrevet en liste om deg, så ville 40 punkter blitt altfor lite. Lykke til!

10956878_1586656921546451_1808237757_n

Hva tenker du om fremsnakking?
Hvordan står det til med din selvfølelse?
Tar du utfordringen?

Advertisements

2 Comments

  1. Kan være vanskelig å si positive ting om seg selv. Alle kan si tre negative ting om seg selv, men blir du bedt om å si tre positive ting, da må du plutselig tenke deg om. Er en vekker første gang det slår deg ;).

    Like

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s