Kast maska!

Hadde det ikke vært fantastisk å kunne bidra til at flere unngår å utvikle psykiske helseplager? Hadde det ikke vært deilig å vite at DU har vært med på å gjøre at færre blir alvorlig syk?

Vet du hva? Akkurat du kan faktisk gjøre noe med det!

En av grunnene til at mange utvikler alvorlig psykisk sykdom, er at det blir tatt tak i for sent. Det at man sliter er dessverre tabu å snakke om, og derfor er det mange som ikke forteller om tankene sine til noen. I samfunnet vi lever i i dag skal vi alle være så perfekte og prestere bra på alle områder, og man skal ikke vise sine svake sider. Det føles kanskje tryggere at ingen får vite om at man egentlig ikke har det bra med seg selv. Å oppsøke psykolog kan føles veldig skummelt, og man er kanskje redd for at de rundt en skal tro at man er blitt gal.

Halvparten av oss vil oppleve å slite psykisk en eller annen gang i livet. Noen kanskje bare for en liten periode, mens andre mister flere år av livet sitt til sykdommen. Men jo fortere man tar tak i det, jo kortere kan denne perioden bli. Om man ikke snakker med noen om problemene sine, kan det eskalere til slutt, og da blir det vanskeligere å komme seg ut av det. Det hjelper å fortelle noen om hvordan man har det. Du får utløp for følelsene, og du kan få støtte og hjelp. Dette er ikke noe vi skal bære inni oss.

Om det bare blir tatt tak i med en gang, så vil færre oppleve å bli så alvorlig syk at det tar flere år å bli frisk. Om man bare forteller noen om hvordan man har det med en gang, kan man kanskje avverge langvarig sykdom. Om man bare søker hjelp med en gang, så kan man komme seg fortere tilbake i jobb, og kanskje til og med unngå sykemelding!

Så hvordan kan akkurat DU bidra til at folk åpner seg og søker hjelp med en gang? Jeg skal gi deg et stikkord: åpenhet. Om vi alle er mer ærlige, og forteller om det å være syk, kan vi sammen fjerne tabuet rundt psykisk sykdom. Hvis vi ufarliggjør det, så blir det mindre skummelt for andre å be om hjelp. For det er ingen skam å be om hjelp. Vi har ingenting å skjule. Det er vanligere enn man skulle tro, men folk tror det er uvanlig fordi man ikke snakker om det. Men hvis vi alle kaster maska og snakker om det, så vil alle se hvor vanlig det er!

SE HVERANDRE – KAST MASKA!

Verdensdagen for psykisk helse er 10. oktober, og i år er dette årets kampanjenavn. Ta en titt på DENNE SIDEN for å lese mer!

snadra

Advertisements

6 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s