Menneskebibliotek

I dag har jeg fått vært med på noe veldig interessant! Jeg ble oppringt av Tonje (leder av Mental Helse Trondheim) og fikk spørsmål om jeg ville steppe inn for henne på et såkalt menneskebibliotek. Jeg har hørt om dette fenomenet før, og jeg har alltid hatt lyst til å være med på det, så jeg kunne ikke la denne muligheten gå fra meg. Et menneskebibliotek foregår ved at forskjellige personer med ulike utfordringer og historier blir leid inn som bøker, og så kommer det folk i puljer som stiller spørsmål de lurer på. Dette gjøres for å drepe fordommer mot de ulike sykdommene/utfordringene. Man må ikke svare på alt hvis det kommer ubehagelige spørsmål, men jeg opplevde bare gode spørsmål. Folk var nysgjerrige og satte pris på at jeg var så åpen og ærlig, og jeg tror de følte de fikk svar på det de lurte på.

Det var interessant å høre hva folk lurte på, og det var morsomt å se at det ble forskjellig fokus i alle gruppene. I én gruppe satt vi og lo mye fordi jeg brukte mye galgenhumor, og i andre grupper var det mer alvorlig. Men jeg passet på å tulle litt med alle sammen for å gjøre stemningen litt bedre, og gjøre det mindre skummelt å stille meg spørsmål. Det er jo ikke farlig. Jeg liker å fortelle historien min, og å vise at jeg er en helt vanlig oppegående person til tross for utfordringene jeg har i hverdagen. Diagnosene mine sier jo lite om hvem jeg er. De er jo bare noe jeg har. Det er det samme som at hvis du har et eple i hånda, så er du ikke et eple.

Å bli med i Mental Helse Ungdom er det beste som har skjedd meg på lenge! Jeg føler at jeg endelig har noe i livet mitt som gir mening. Jeg får være med på så mye spennende ting og jeg bare elsker livet mitt for tiden!

SONY DSCI mangel på andre bilder å poste: bilde fra Nice i august.

Hva gir ditt liv mening?
Har du vært med på menneskebibliotek?

Advertisements

8 Comments

 1. Elsker bloggen din:) Takk for at du snakker ut om psykisk helse, man føler seg med en gang mye mindre ensom. Godt du syntest t menneskebiblioteket var morsomt, kan tenke meg det også! Stå på:)

  Like

  Reply

 2. Jeg har aldri vært med på det selv, det er faktisk første gangen jeg hører om det, men det høres veldig interessant ut 🙂

  Jeg har selv vært inne på tanken på å melde meg inn i mental helse her jeg bor, men er fortsatt usikker om jeg tør. Hvor åpen må man være? Jeg skammer meg ikke over diagnosen, men den har kommet av traumer, og de igjen, er ikke noe jeg ønsker å dele. Vet du noe om dette? Hvor åpen bør en være?

  Noe som gir livet mening?
  Det må være menneskene rundt meg ❤️

  Klemmer 🙂

  Like

  Reply

  1. Du trenger vel ikke å være så veldig åpen. Du må liksom ikke stå fram på nrk og fortelle historien din om du melder deg inn! Og som medlem så vil ingen andre enn styret og de du forteller det til vite det. Jeg tror faktisk vi har taushetsplikt når det kommer til medlemslistene! Men er du i styret vil du jo vises litt mer, selv om du ikke trenger å stå fram noe spesielt der heller 🙂 Klem tilbake ❤

   Like

   Reply

 3. Kjæmpe bra! Tøft gjort å still opp på så kort varsel, Sandra! Og tuusen takk for at du stilte opp!

  Til iamstillhere88:
  Alle medlemslistene er taushetsbelagt, både i mental helse og mental helse ungdom 🙂 kun styret og valgkomiteen får tilgang, untatt administrasjonen i Oslo. Styremedlemmene har i tillegg automatisk taushetsplikt når de trer inn i vervene, så hvis du er nysgjerrig på lokallaget der du bor ville jeg ha tatt kontakt – ingen andre får vite om det og du må ikke fortelle noe om deg selv. Åpenhet er et valg, som både kan være veldig utfordrende og veldig meningsfylt, men som er et personlig valg – du får kjenne litt på det 🙂 Som styremedlem så stemmer det som d Sandra sier at du vises mere, men heller ikke her trenger du ikke fortelle om deg selv. Jeg har nå vært engasjert i mental helse Trondheim og mental helse ungdom trondheim, i tillegg til ansatt i mental helse sør-Trøndelag siden 2010 og godt over halvparten jeg har samarbeidet med, både i form av deltagere, medlemmer og andre i styret, har jeg ingen formening om eventuell problematikk og det er helt i orden 🙂 dette er en organisasjon for alle som har ei psykisk helse og det har alle som kan føle og tenke 🙂

  Like

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s