Stigmatisering i media

«Gisseltakeren var psykisk syk»
«Fant piller som antyder at drapspiloten Andreas Lubitz ble behandlet for psykisk sykdom»
«Skrev ut psykisk syk mann, moren drept få timer senere»
«Broren ble drept av psykisk syk»
«Politiet bekymret for våpen hos psykisk syke»
«Psykisk syk eks-kjæreste knivstakk henne»
«Drapssiktet var alvorlig psykisk syk»
«Psykisk syke personer tiltrekkes av 22. juli»

Etter noen kjappe googlesøk, fant jeg disse overskriftene fra ulike nettaviser. For hver overskrift jeg fant, kjente jeg at jeg ble mer og mer provosert. Det at journalister alltid skal påpeke at «gjerningspersonen var psykisk syk», bidrar kun til mer stigmatisering. Folk som aldri har opplevd psykisk sykdom på nært hold kan bli livredde hvis de hører om noen som sliter.

Det er ikke sånn at vi alle er utilregnelige og farlige mennesker. Jeg kunne aldri funnet på å styrte et fly med 150 passasjerer fordi jeg er deprimert. Jeg kunne aldri drept eksen min fordi jeg har psykiatriske diagnoser. Jeg tiltrekkes overhodet ikke av 22. juli. Derimot så vekker Anders Behring Breivik avsky hos meg. Jeg kjenner et hat mot piloten som styrtet flyet i alpene. Jeg forstår meg ikke på folk som dreper eksene sine.

Ja, mange drapsmenn er psykisk syke. Saken er bare den at de fleste ikke er det. Jeg fant en overskrift hvor det stod at hvert femte drap i Sverige begås av psykisk syke. Hvorfor er ikke heller overskriften “4/5 drap begås av friske mennesker”? Jeg kan tenke meg at grunnen til det er at det ikke tiltrekker lesere. At psykisk syke dreper gjør saken mer spennende, og folk liker spenning. Folk liker ikke å lese om alle flyene som ikke styrter iløpet av et år, alle bilulykkene som ikke skjer eller alle barna som ikke blir mishandlet.

Det som er synd er at media farger synet folk har av psykisk syke. Jeg har en venninne som ble kastet ut av leiligheten sin fordi huseieren fant ut at hun var psykisk syk, og jeg har hørt om folk som har mistet jobben på grunn av det. Folk er redde for det ukjente fordi de har hørt så mye negativt om det. Media farger synet folk har på ulike ting, og noen ganger kan det være veldig uheldig. Som når det gjelder psykisk syke mennesker. Det er så viktig å få fram i lyset at de aller fleste av oss ikke er farlige! Vi er ikke her for å skape overskrifter. Vi er ikke en gruppe helt like mennesker. Vi er forskjellige mennesker som har litt ekstra utfordringer i hverdagen på ulike måter. Verken mer eller mindre enn det.

Er det rart folk ikke tør å snakke åpent om det? Måten å bli kvitt stigma på er å snakke høyt om det, men dessverre får media folk til å holde kjeft. Det er så utrolig synd. Media burde heller fokusere på å fortelle våre historier, enn å bruke oss for å få flere lesere ved å misbruke ordet “psykisk syk”!

Argh.

e4eb06476c49739e2495ea3721bac01eBildet er herfra.

Hva tenker du om dette?

Advertisements

12 Comments

 1. Helt enig med deg. Det jeg liker å gjøre er å påpeke for å sette ting i perspektiv er at halvparten av alle mord i Norge begås av “berusede mennesker”, men likevel er det veldig få av oss som blir redde hvis vi går forbi et menneske med en flaske eller boks i hånden, selv om vedkommende gjerne er “beruset” og “berusede” mennesker står for halvparten av alle mord i Norge. På samme måte er det bare teit å bli redd for en “psykisk syk” person, i og med at de aller, aller fleste som er syke, enten fysisk eller psykisk, er fredelige og harmløse mennesker.

  Igjen, jeg er helt enig. Avisoppslagene om Lubitz, for eksempel, burde vært klare på hvor utrolig sjeldent det er at deprimerte begår massemord, og det at han var deprimert burde uansett ikke vært et “sjokkoppslag”, mer enn det ville gitt mening å gjøre store overskrifter med krigstyper ut av at “piloten var tysk”.

  Og det at venninna di ble kastet ut av leiligheten sin fordi hun var psyk er bare fælt. Sjokkert over at det finnes sånne huseiere, selv om jeg sikkert ikke burde bli det.

  Like

  Reply

  1. Veldig bra sammenligning! Og helt enig i alt du sier. Lubitz-saken provoserte meg veldig! De kunne skrevet “Piloten var en mann!”, “piloten hadde brunt hår!”, “piloten hadde grønn som favorittfarge!” og det hadde gitt like mye/lite mening.

   Liked by 1 person

   Reply

 2. Hadde ikke vært like interessant å lese feks. at “Drapsmannen hadde diabetes”,”Voldtektsmannen hadde stomi” eller “Flykapreren hadde magesår” 😛 Media gjør jo ALT for å tiltrekke seg lesere,og de “bruker” psykiske lidelser på en stigmatiserende måte.De bidrar til å farliggjøre psykiske lidelser,
  og jeg tror det handler mest om at “folk flest” har lite kunnskaper om det.Ut i fra hvordan media skriver slike saker,får man nesten inntrykk av at de prøver å gjøre samlebegrepet “psykiske lidelse til kun EN sykdom.

  Liked by 2 people

  Reply

 3. Jeg blir også frustrert av dette! Når overskrifter blir skrevet på denne måten, blir det insinuert det at det er en sammenheng mellom sykdommen og den handlingen som er begått. Derfor blir det aldri skrevet “mann med cøliaki drepte kona”, fordi alle forstår at cøliakien selvsagt ikke var grunnen til at vedkommende begikk et drap. Med den uvitenheten som finnes blant mennesker, vil mange automatisk tenke at personen drepte FORDI han/hun hadde en psykisk sykdom dersom dette er nevnt i en sak/overskrift, selv om dette sannsynligvis ikke har en sammenheng i det hele tatt.

  Liked by 1 person

  Reply

  1. Noe som sikkert blir forsterket at TV-serier og filmer hvor folk dreper pga. at de har psykiske lidelser. Virker som mange manusforfatterne veldig lett tyr til psykisk sykdom når de skal gi mordere, overgripere osv. motiv. Er vel óg noe med at “de gale” ses på som skumle og uberegnelige på en måte, men det er uansett uheldig hvis det er med på å skape et fryktbilde som ikke har rot i virkeligheten.

   Like

   Reply

 4. Helt enig i st det er veldig viktig å være forsiktig med stigmatisering, særlig burde en rekke tabloider skjerpe seg. Det gjelder forøvrig stigma av mange grupper i samfunnet, ikke bare psykisk syke. Feks vil de fleste med schizofreni verken utøve vold eller drap. Men Samtidig må de som behandler eller de som arbeider med ulike lidelser innen forskning kunne skrive det de hittil har funnet ut; at det er økt forekomst av vold hos pasienter med eks schizofreni, depresjon, bipolar, ADHD og borderline personlighetsforstyrrelse og de/vi ansees som en økt risikofaktor. Men dette er viktig å kjenne til nettopp for å tilpasse behandlingen og dernest redusere både vold og stigma. Men overskriftene i tabloidene er absolutt ikke bra. For det første er det mange som leser de som ikke har tilstrekkelig kunnskap om verken det ene eller det andre. For det andre er disse oppslagene nærmest vulgære og ikke rot i “statistisk virkelighet” i det hele tatt. De aller aller fleste med psyk. lidelser begår ikke voldshandlinger. Men akkurat som alkohol er det en risikofaktor. Å ta seg tre glass vin en kveld gjør deg neppe til voldsmann selv om alkohol i seg selv regnes som en risikofaktor for voldelig atferd. Tabloidene fremstiller det jo som at dette gjelder majoriteten og ikke minoriteten av psykisk syke.

  Liked by 1 person

  Reply

 5. skjønner så godt hva du mener. Virker som om det er mindre skummelt det som skjer om det er en psykisk syk person som har gjort det – å det er jo helt på tryne. Jeg vet ikke hvor psykisk syk Breivik var jeg, virka som om han visste godt hva han gjorde for å si det sånn. Blir ofte bare et skalkeskjul og, å det går utover andre mennesker .

  Liked by 1 person

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s