Mestring!

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Mental Helse Ungdom er en livredder. Jeg er helt helt sikker på at det er akkurat dette som kommer til å redde livet mitt.

Jeg kom hjem fra Tallinn i går. I trillekofferten hadde jeg ikke med meg mye mer enn det jeg hadde med meg nedover, annet enn snus og vin fra taxfreen og gryteunderlaget jeg fikk i gave, men den usynlige erfaringssekken jeg alltid bærer med meg, er så full av opplevelser, erfaringer og ny kunnskap at jeg er nødt til å fordøye det og brette det sammen før jeg får plass til mer. Følelsen er fantastisk.

Alle de timene jeg har brukt på angst, frustrasjon, sinne og nerver på forhånd var verdt det. For å være ærlig, så er jeg glad jeg gikk igjennom det også, for det skal være tøft å utvikle seg. Jeg fikk muligheten til å takle motgangen. Jeg fikk brukt teknikker jeg har lært, og jeg fikk se at det fungerer. Det hadde vært bortkastet å gå 6 år i terapi og lære en haug av teknikker, for så å aldri få bruk for det igjen. Vanligvis i perioder når jeg opplever mye angst og vanskelige følelser, er jeg så deprimert at jeg ikke greier å håndtere det så bra. Denne gangen hadde jeg mye angst uten å være deprimert, og da fikk jeg se at det faktisk er mulig å håndtere det uten å være destruktiv. Jeg brukte heller de teknikkene jeg skrev om i innlegget før jeg reiste.

Og så reiste vi. Herregud, for en fantastisk tur. Når man har gått rundt i mange år og ikke vært annet enn en pasient eller bruker, så føles det så utrolig godt å kunne være litt viktig. Bare den følelsen av å være på jobbtur, og følelsen av at jeg er så verdifull at sosialdepartementet i Estland har betalt penger for at jeg skulle komme og snakke for en haug med fagfolk , gir meg en utrolig deilig følelse.

Foredragene gikk veldig bra. Selvfølgelig har jeg en følelse av at det kunne gått bedre, men det kan jo alltid gå bedre, uansett hvor bra det går. Jeg skulle ønske jeg hadde klart å se mer opp og improvisere litt, men når det er første gang i mitt liv at jeg snakker høyt på engelsk, så vil jeg si at det er godkjent å lese fra manuset. Jeg vil faktisk si at jeg og Vilde nailet det! Jeg hadde jo til og med gruet meg bare til å snakke til servitørene på restaurantene vi skulle på, men etter denne turen har jeg null problem med å snakke på engelsk!

På dag 1, var det 50-60 mennesker som hørte på oss, og på slutten da de skulle oppsummere dagen (jeg, Vilde og Even hadde dratt derfra da), så hadde de som var der kun nevnt våre foredrag da de skulle si hva de så på som mest verdifullt fra dagen. Hvis ikke det gir mestringsfølelse, så vet ikke jeg!

Dette er det jeg har lært de siste ukene:
-Angst er ikke farlig. Angst er bra!
-Fly styrter som regel ikke.
-Å reise bort er mer morsomt enn skummelt.
-Det går helt fint å holde foredrag på engelsk.
-Det er ikke farlig å ikke kunne snakke helt flytende engelsk. Svært få som ikke er fra et engelsktalende land snakker flytende engelsk.
-Jeg elsker Mental Helse Ungdom.
-Jeg elsker å holde foredrag.
-Jeg elsker livet mitt.

Og noe av det kuleste er at Mental Helse Ungdom Trondheim (som det første lokallaget i hele Norge) har klart å hale inn et mulig samarbeidsprosjekt med en organisasjon i Estland! Vi har ikke en konkret avtale enda, men mest sannsynlig skal vi jobbe på tvers av landegrensene mot stigma! Da blir det nok flere Estlandsturer på oss!

11375851_427999467378744_602953601_nKlar for dag 1.

wpid-20150529_091629.jpg
Den kule konferansesalen.

11378044_810629062362066_1735313043_n
På scenen.

11377090_10152815176341922_6752111838842140718_n

Kristians oppsummering av dag 1 (han gjesteblogget for ungdiabetesnorge).

wpid-1433048932309.jpg
Dag to.

wpid-1433054619142.jpg
Idémyldring/workshop.

11312302_1599696076913916_284655371_n
Vandring i gamlebyen.

11244795_1582643305357729_534794257_n
Pikk.

Advertisements

6 Comments

 1. Så herlig å lese at hele opplegget gikk bra 🙂 Jeg har heller aldri tvilt på deg og din stå-på-vilje, så jeg hadde god tro på deg før du dro nedover 🙂

  Å lese den setningen, “jeg elsker livet mitt”, varmet virkelig hjertet mitt ❤ Håper du fortsetter i dette samme sporet en god stund fremover nå, det fortjener du ❤

  Stolt av deg og superduper glad i deg ❤

  Liked by 1 person

  Reply

 2. Fantastisk bra jobba av dere begge! Både for dere selv og organisasjonen! Dere er supertøffe som hiver dere med på mulighetene og nailer det i tillegg 🙂 Klem Tonje.

  Like

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s