Tilbudene for barn og unge under 18 år

Er du under 18 år og trenger hjelp? Her er en liste over tilbudene som finnes i dag. Listen fant jeg i Mental Helse Ungdoms rettighetshefte, og jeghar gjort om litt på teksten under noen av kategoriene.

Fastlege/helsesøster:
Alle innbyggere i Norge har fått tildelt en fastlege. Hvis du er usikker på hvem din fastlege er, kan du ringe Fastlegetelefonen på 810 59 500. Hvis du er misfornøyd med fastlegen din, kan du bytte til en annen. HER http://www.legelisten.no/hvordan-bytte-fastlege ser du hvordan du gjør det.

Fastlegen din, helsesøsteren eller skolelegen vil snakke med deg og undersøke deg for å finne ut mer om dine psykiske plager. De vil deretter snakke med deg om hva som skal gjøres videre. Helsesøster kan i noen tilfeller kontakte skolelegen eller fastlegen din som kan hjelpe deg videre både igjennom samtalebehandling og medisiner.

Helsestasjon for ungdom:
Helsestasjon for ungdom er et eget tilbud i tillegg til fastlegen din, helsestasjon eller skolehelsetjeneste. Her kan du snakke med noen om kjærlighet, seksualitet, prevensjon, kjønnsykdommer, problemer i hverdagen, rus, spiseforstyrrelser, uønsket graviditet, abort og mye annet.

Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP):
Fastlegen din eller skolelegen kan velge å henvise deg videre til psykisk helsevern for barn og unge. Her får du hjelp til å bli frisk i samarbeid med familien din.

Barnevern:
Dersom du opplever mishandling eller andre problemer hjemme, kan du kontakte barnevernet. Hvis du bare trenger noen å snakke med, kan du for eksempel kontakte utekontakten der du bor, eller ringe Mental Helses hjelpetelefon gratis på 116 123.

Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT):
Dersom du har problemer med å konsentrere deg og lære på skolen, kan skolen i samråd med foreldrene dine søke råd hos pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) for veiledning eller utredning.

Utekontakt:
Utekontakten er et tilbud til ungdom. De snakker med deg om det du er opptatt av, og kan hjelpe deg med å løse personlige eller praktiske problemer. Google «utekontakten <ditt hjemsted>» for å finne ut om det finnes et slikt tilbud der du bor.

Og så vil jeg legge til noen ting som ikke stod der:

Omsorgsstasjon for barn og unge (OBU):
Enkelte steder i landet finner du Omsorgsstasjon for barn og unge, hvor du kan komme og snakke med en voksen. Det er Kirkens Bymisjon som driver det, men du trenger ikke å være redd for at det er et religiøst tilbud, hvis du ikke er kristen. Jeg gikk der selv da jeg var 16, og fikk god hjelp.

Nettsider hvor du kan spørre om råd:
sidetmedord.no
ung.no
klara-klok.no

HER finner du en liste over ulike hjelpetelefoner!

human-753185_1280(1)
Bildet er fra pixabay.

Er dere interesserte i en liste over tilbud for voksne (18+) også? Det stod ingenting om det i rettighetsheftet, men det kan jeg kjapt undersøke.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s