Selvfølelse og sjalusi

Dette ble langt, men la gå.

Som de av dere som har fulgt bloggen min en stund vet, så har jeg jobbet mye med selvfølelsen min. Jeg fant ut at nok var nok, jeg gadd ikke å gå rundt og hate meg selv lengre. Jeg visste at hvis jeg skulle komme noen vei, så var jeg nødt til å ta grep, for selvfølelsen har veldig mye å si for den psykiske formen. Jeg har alltid hatt veldig dårlig selvfølelse, helt fra jeg var bitteliten. Den ble ikke bedre av all mobbingen og overgrepene, og depresjonen gjorde det dessverre enda verre. Nå vil jeg si at den er ganske så bra, og jeg har det bra med meg selv. Det gjør også at forholdet mitt til andre er bedre.

Med en dårlig selvfølelse er det lett å bli sjalu på andre. Jeg merker at mange av vennene mine med dårlig selvfølelse snakker mer nedsettende om andre mennesker enn de med god selvfølelse. Jeg snakket mye dritt om andre før jeg også, men det er mye mindre av det nå. Selvsagt snakker jeg ikke alltid positivt om andre, men jeg prøver å ikke komme med usaklige kommentarer. Som regel hvis det skjer at jeg snakker negativt om andre, så er det fordi de har gjort meg eller noen jeg er glad i noe. Hvis noen har gjort en noe, så må man kunne prate om den personen uten at det kan kalles drittslenging eller baksnakking. Men jeg skulle selvsagt ønske jeg kunne sagt at jeg aldri snakker nedsettende om andre i det hele tatt.

Jeg ser nå i ettertid at i den perioden jeg snakket mye stygt om andre, var jeg ofte sjalu/misunnelig på dem. Jeg trengte ikke å kjenne vedkommende en gang, men det var ofte slik at de hadde noe jeg ikke hadde. De var kanskje penere enn meg eller flinkere enn meg til noe, de kunne være populære, eller det kunne være andre grunner i samme gate. Der og da følte jeg ikke at jeg var misunnelig, men det tror jeg var fordi jeg ikke ville innse det. Sånn tror jeg det er med andre også. Ofte når jeg ser drittslenging på nett, så blir de sure når folk «trekker sjalusikortet», som de kaller det, og mener det ikke har noe med sjalusi å gjøre. Jeg tror det nesten alltid handler om sjalusi på en eller annen måte, selv om de kanskje ikke tenker over det selv.

Hvis noen oppnådde noe jeg selv ønsket, så klarte jeg ikke å bli glad på deres vegne. Jeg slengte heller med leppa. Bak ryggen deres selvsagt, jeg sa det aldri så de hørte det. Nå når selvfølelsen er bra, blir jeg heller kjempeglad på deres vegne. Det er ofte folk oppnår noe/får tilbud om ting jeg også gjerne skulle ønske jeg fikk, men nå tenker jeg heller at jeg kanskje også kan få det ved en senere anledning. Jeg oppnår jo/får tilbud om ting de andre ikke får jeg også, så det jevner seg ut. Selv om det kanskje er en klisjé, så kan man ikke få alt her i verden.

Om jeg kjenner/møter noen som er pen(/-ere enn meg), så prøver jeg heller å si det til dem. Vi gir altfor lite komplimenter til andre. Istedenfor å finne feil ved dem/slenge dritt om dem, fortell dem at de har fint hår/fine øyne/flott kjole eller hva det skulle være. Før lette jeg etter feil ved andre og kalte folk stygge (igjen: bak ryggen deres), men nå synes jeg alle har noe fint ved seg. Jeg har ikke sett ett eneste stygt menneske siden selvfølelsen min var på det dårligste. Jeg tror ikke de har gått og gjemt seg, jeg tror bare synet mitt på andre mennesker har endret seg i takt med at selvfølelsen min er blitt bedre. Verden er blitt vakrere enn før.

Det er godt å aldri føle på sjalusi lengre, selv om jeg ikke nødvendigvis følte meg sjalu. Det er godt å slippe å lete etter feil ved andre for å føle meg bedre. Selvfølelsen gjør også at jeg driter i hva andre mener om meg, så jeg føler meg ikke som noe «offer» for de med dårlig selvfølelse som slenger dritt. Jeg liker meg selv, og det er viktigere enn om resten av verden gjør det! Jeg håper flere bestemmer seg for at nok er nok! Livet mitt er totalforandret på grunn av valget jeg tok. Hvor kjipt er det ikke å ha behov for å finne feil ved andre for å føle seg bedre?

wpid-snapchat-5895567066445496056.jpg

Advertisements

15 Comments

 1. Jeg prøver også å bli flinkere til å ikke hate meg selv, haha. Men det er jammen ikke lett, når humøret svinger av både bipolar og borderline og det ene og det andre. I deppaperioder, er jeg skikkelig misunnelig. Jeg hater at jeg ikke har penger, at jeg ikke reiser på ferie noen somre, at jeg ikke ser ut som jeg vil etc. Haha. Det er alltid noe å være misunnelig for.

  MEN, jeg har egentlig alltid vært flink til å gi komplimenter allikevel. Og til og med si at jeg er misunnelig. Å innrømme det er heller ikke bare-bare.

  Så; Nydelig bilde av deg! Jeg er misunnelig på at du kler rød lebestift så godt! 😉 Det gjør ikke jeg, nemlig. Haha!

  Like

  Reply

  1. Jeg vet hvor hardt det er! Og et av symptomene på borderline er jo faktisk lav selvfølelse/selvhat. Men bra du er flink til å gi komplimenter og innrømme at du er misunnelig! Så lenge det ikke går utover andre så er jo det bra. Og takk! Den er egentlig rosa da, men den ser kanskje rød ut på bildet! Må nesten kjøpe meg en rød leppestipt 😉

   Like

   Reply

 2. Veldig fint innlegg om et flaut/tabubelagt emne. Det er så inmari vanskelig å innrømme at man er sjalu eller misunnelig. Det er bare helt feil på en måte? Som om alt inni deg skriker at du ikke må innrømme det, så du kan beskytte deg selv. Har erfart mye av det samme som deg. Jeg tror faktisk at den enste måten å bli kvitt denne typen følelser er å innse at det er sånn og behandle den det gjelder motsatt av hva man føler. Altså være hyggelig, grei og oppriktig. Effekten er nesten utelukkende en overveldende følelse av selvrespekt! Og vet du hva, jeg tror aldri jeg har opplevd at den andre personen ikke har noe positivt å si tilbake eller viser at hen setter stor pris på generøsiteten og ærligheten din.

  Hilsen Molly

  Like

  Reply

  1. Tusen takk! Det er veldig flaut å innrømme. Det er jo en grunn til at jeg ikke har innrømmet det før nå når jeg er ferdig med den perioden for lenge siden! Og grunnen til at jeg skriver dette er for å gå foran og innrømme det, så andre kanskje tenker det ikke er så skummelt selv.
   Også helt enig med resten av det du skriver! Og jeg har heller aldri opplevd noen som har blitt annet enn glad for å få et spontant kompliment! 🙂

   Like

   Reply

 3. De jeg snakker stygt om, sier jeg det rett til personen. Slik at vi kan oppklare misforståelser eller få plassert skapet der det skal være. Jeg trenger å vite hvor ting hører til. Jeg er ikke sjalu, men kan kjenne på at noen seilere gjennom livet uten å ville innse at de også har sider man kan jobbe med. Det tror jeg vi alle har!

  Like

  Reply

  1. Men det er forskjell på å snakke stygt om folk, og å ta opp ting for å oppklare misforståelser. Tenker jeg da. Det jeg snakker om er kommentarer som “Åh, hun er så stygg”, “se på han da, han er så jævlig tragisk, han tror han er noe” osv. Og enig i det siste du sier 🙂

   Liked by 1 person

   Reply

 4. kan du skrive litt om hvordan du har klart å komme dit du er i dag, ift selvfølelsen? Sliter med det samme i forhold til mine nærmeste venner som har det jeg ønsker meg mest i hele verden, (tenker på barn spesielt) og jeg klarer ikke glede meg på deres vegne slik jeg ønsker. Prøver å tenke som du skriver i innlegget at du oppnår ting de ikke har, at det jevner seg ut, men det er vanskelig å se når det blir så sårt. Jeg har en ting de ønsker seg mer enn noe annet, egen leilighet, men skulle gjerne bytta ut det for å få det “drømmelivet” de ser ut til å leve. Vil gjerne komme dit du er, at jeg kan gi F og glede meg over både dems og mine prestasjoner.. Kan du gi noen tips til hvordan jobbe med selvfølelsen? 🙂

  Like

  Reply

  1. Hei! Det kan jeg gjøre! Skal prøve å få til et innlegg om det til i neste uke en gang. Mulig det må gå over flere innlegg da, for det er ikke bare 1-2-3 å fikse selvfølelsen 😉 Men takk for forslag til innlegg! Har litt skrivetørke for tiden 🙂

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s