Bedre selvfølelse del 2 – snu tankegangen

Her kommer fortsettelsen på hvordan jeg har jobbet for å få en bedre selvfølelse. Trykk her for å lese del 1.

Jeg hadde altså bestemt meg for å gjøre noe med den dårlige selvfølelsen. Jeg hang fast i tankegangen om at det var mobberne mine sin feil at jeg hatet meg selv. Jeg skrev dikt om hvordan ordene deres hadde skadet meg, og jeg tenkte mye på hva som ble sagt den gangen. Men jeg har funnet ut at jeg ikke kan henge meg opp i det. Ja, det er kanskje deres «feil» at jeg hadde disse tankene om meg selv, men det var også jeg som hadde latt ordene deres skade meg. Det var jeg som hadde gjentatt det de sa gang på gang på gang årevis etter at mobbingen tok slutt. Det var litt som denne youtubevideoen:


Den varer i ti timer, dere skjønner tegninga?

Når man jobber med selvfølelsen må man forandre tankegangen sin. Det er viktig å forstå hva som ligger bak, men det er også viktig å gi slipp. Det å opprettholde den dårlige selvfølelsen ved å tenke negative tanker om meg selv er trygt. Det er det man er vant med, og forandringer er alltid skummelt. Men det er ytterst nødvendig. Du kommer faktisk ingen vei med å spy ut stygge ord til speilbildet ditt hver dag. Starter du dagen med det, går du ikke ut døra med rak rygg. Man føler seg ikke særlig bra når man møter andre mennesker, for man tror at det man nettopp har sagt til speilbildet sitt er det de andre tenker. Det er ikke det.

Men hvordan kvitter man seg med disse tankene? Noen vil kanskje si at man bør kutte ned gradvis, men for meg funket det best å «bare» slutte på dagen. Selvfølgelig klarte jeg ikke å bare slutte på én dag, men med en gang jeg begynte med den faste regla så tok jeg meg i det og sa «slutt!»
Man bør også bytte ut de gamle ordene med nye. Du vet den der evig gjentatte historien med å ikke tenke på en rosa elefant? Jeg klarer det, for jeg tenker heller på en grønn gris. Så jeg gjorde det. Jeg tenkte ikke på en grønn gris altså. (Feit) gris var jo en av de tingene jeg skulle slutte å tenke. Jeg byttet det ut med «jeg er bra nok som jeg er». Mange sier man skal begynne å si til seg selv at man er pen, vakker osv., men jeg tenker at det blir et litt for stort steg. Det føles jo absurd å gå fra å tenke «jeg er stygg» til «jeg er drop dead gorgeous». Det er også veldig vanskelig å tro på det. Jeg har grått foran speilet før fordi jeg har prøvd å si «du er pen». Bra nok er bedre å begynne med. Det er lettere å tro på, og det å være bra nok er jo kjempebra! Hver gang jeg tok meg selv i å tenke stygge tanker, sa jeg «nei, Sandra, du er bra nok som du er!»

Jeg tok fram hobbysakene mine og klippet ut lapper hvor jeg hadde skrevet «du er bra nok som du er» og hang dem opp rundt i leiligheten. Den satt langt inn skal jeg si dere. Men jeg gjorde det. Herregud, så flaut det var å få besøk etter å ha gjort det. Folk så det og kommenterte det. De syntes jo det var bra, men det det hele var egentlig veldig privat, og noe jeg ikke ville snakke om. Allikevel valgte jeg å la dem henge der. Jeg hadde bestemt meg, og jeg skulle ikke feige ut. Det var viktig å minne meg selv på at jeg var bra nok, og siden det ikke var noe jeg kom på å si av meg selv, trengte jeg å ha lapper rundt meg som kunne si det for meg. Lappene henger der fremdeles, men jeg tenker ikke over det lengre. De har hengt der så lenge at jeg ikke ser dem, men det er ikke så farlig, for nå har jeg integrert det i hodet og vet at jeg er bra nok.

Jeg er usikker på hvor lang tid det tok før jeg trodde på det. Det tok vel kanskje 2-3 uker å tro litt på det, men det gikk nok en god stund før jeg trodde 100% på det. Men jeg var i gang. Å tro litt på det er en god start.

Fortsettelse følger.

IMG_20120405_214242Dette ble tatt da jeg var ca. 17 år da jeg hadde nådd
målet mitt om å klare scorpion.

Advertisements

7 Comments

  1. “Det føles jo absurd å gå fra å tenke «jeg er stygg» til «jeg er drop dead gorgeous».” Haha, jeg lo! 😀 Og herregud, så flink du har vært som har klart å gjøre den forandring. Gjøre de stegene! Det er seriøst imponerende å ta ansvar for seg selv på den måten. 🙂 Creds.

    Like

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s