Bedre selvfølelse del 3 – eksponering

Jeg fortsetter på min serie om hvordan jeg har jobbet for å få en bedre selvfølelse. Det er lurt å lese alle innleggene i riktig rekkefølge for å få en helhet i det. Her er de forrige innleggene:

Del 1 – Å bestemme seg
Del 2 – Snu tankegangen

Etter å ha jobbet litt med å si «du er bra nok som du er», så følte jeg meg klar for å ta steget videre. Nemlig å eksponere meg blant mennesker. Dette føltes som et laaangt skritt, men noen ganger er lange skritt det riktige. Under eksponeringstrening når man er i behandling for angst eller tvangstanker, er det noen som starter med små skritt og tar lengre og lengre skritt sakte men sikkert, og så er det noen som starter med det verst tenkelige først. Da blir de litt mindre fæle tingene ikke så skumle lengre, for man har allerede stappa hånda i dassen og gnidd den i trynet etterpå. Sammenlignet med det, så er det ikke så ille å ta på et dørhåndtak som mange andre har tatt på før deg. Jeg er litt fan av den siste metoden. Det var det jeg hadde i tankene da jeg bestemte meg for å eksponere meg. Det finnes ting som er verre for meg, men det var skummelt nok.

Først pyntet jeg meg. Jeg var ikke overpyntet, men jeg hadde på meg fine klær som jeg følte meg vel i. Samme hvor mye jeg hater å innrømme det, så har utseendet en del å si. Da mener jeg ikke at man må se bra ut for andre, men for seg selv. Liker du ikke å bruke sminke, så går du ikke med sminke, det er opp til deg. Det viktigste er at du føler deg vel. Å føle seg vel er så viktig. Med en dårlig selvfølelse føler man seg ikke pen uansett hvor lang tid man har brukt på å pynte seg, men man kan føle seg finere om man har ordnet seg. Så jeg tok altså på meg fine klær som jeg følte meg komfortabel i, og sminket meg sånn som jeg liker å gå sminket.

Jeg tok bussen ned til Solsiden kjøpesenter her i Trondheim. Jeg skulle dit og handle et eller annet, men jeg dro også fordi jeg skulle utfordre meg selv. Jeg skulle smile til fremmede mennesker. Hjertet banket og jeg var vettskremt. Jeg følte meg litt sånn her:

Scared-catHva kom folk til å tenke om meg? Herregud, de kom til å se rart på meg og tenke at jeg hadde stukket av fra psykiatrisk. Jeg hadde riktignok blitt skrevet ut noen dager tidligere, men jeg hadde ikke stukket av. Jeg hadde lyst til å droppe hele driten og heller gå tilbake til å fortsette i den negative spiralen av selvhat. Det føltes mye tryggere enn det jeg skulle gjøre nå.

Jeg satte på musikk på øret. Musikk som «Eye of the tiger» og Meryl Streep sin versjon av «Money Money Money» (av alle sanger, haha) får meg i en kampklar modus og får meg til å rette opp ryggen. For det føltes ut som at jeg skulle ut i gladiatorkamp. Jeg begynte, og jeg gjorde det jeg skulle. Jeg smilte til mennesker jeg aldri hadde sett før. Jeg så dem i øynene. Og gjett hva? De smilte tilbake! Det var ingen som så rart på meg. Alle smilte tilbake. Den følelsen det ga meg var priceless. Å få et smil betyr så mye, og selv om det jeg var jeg som tok initiativ til smilingen, så gjorde det mye med meg å få smil tilbake. Jeg gjorde det samme flere ganger, og etterhvert var det ikke så skummelt lengre. Jeg trenger ikke å høre på «Money money money» for å klare det i dag.

Det høres kanskje absurd ut at dette skal hjelpe på selvfølelsen, men det gjør det. Du øver deg på å ikke se ned i bakken og prøve å gjøre deg usynlig. Når du smiler til folk så er du veldig synlig. Folk ser deg. Men å oppdage at folk ikke ser rart på deg gjør noe med deg. Du trenger ikke å smile til «tøffe» fjortisgutter som er ute med kompisgjengen hvis du ikke tør det, men velg ut folk som ser snille ut. Jeg oppdaget fort at dette ikke var skummelt i det hele tatt. Du er også med på å gjøre en annen persons dag bedre, er ikke det bra?

Fortsette følger.

Advertisements

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s