Bedre selvfølelse del 4 – kroppsspråk

Her kommer nok et innlegg i serien om hvordan jeg har jobbet for å få en bedre selvfølelse. Dette er ikke noe som er gjort på 1-2-3 så derfor kommer det til å bli en del innlegg. For å forklare det ordentlig så det kan være til hjelp, kan jeg ikke være kortfattet. Deler av dette innlegget har vært publisert på den gamle bloggen.

Les gjerne disse innleggene før du leser dette:
Del 1 – å bestemme seg
Del 2 – snu tankegangen
Del 3 – eksponering

2e812b59bdd2e5bcefbdbdd6ab37f30e

Før jeg dro og eksponerte meg ved å smile til andre mennesker, leste jeg litt om kroppsspråk. Det er interessant hvor mye kroppsspråket har å si for hvordan man føler seg! Jeg gikk rundt i mange år og hadde en elendig kroppsholdning. Jeg trodde jeg kunne gjøre meg usynlig ved å krøke meg sammen og se ned i bakken. Jeg har innsett i ettertid at man bare blir ekstra synlig ved å gjøre dette. Jeg har danset hele livet, og fram til jeg var rundt 14 trodde jeg at ingen så meg hvis jeg ikke gjorde bevegelsene ordentlig. En dag skulle danseklassen deles i to og danse for hverandre for å få bedre plass. I den andre gruppen var det en annen jente som tydeligvis tenkte det samme som meg, og jeg fikk sjokk av hvor synlig hun var! Øynene mine ble dratt mot henne, og ikke de som stod foran og rundt henne og gjorde alle bevegelsene ordentlig. Den dagen gikk det opp et lys for meg, og fra da av gjorde jeg sterke bevegelser når jeg danset. Jeg utviklet meg enormt som danser etter det.

Allikevel fortsatte jeg å ha en dårlig kroppsholdning ellers. Jeg så ikke sammenhengen mellom å danse og det å gå. Men det er akkurat det samme. Du kan gjemme deg bak noe, men du kan ikke gjemme deg ved å krøke ryggen. Det ser bare rart ut, du utstråler usikkerhet, og kroppen sender signaler til hodet ditt om at du er utrygg. På samme måte kan du lure hodet til å tro at du er trygg og selvsikker ved å rette opp ryggen.

Alt handler om kroppsspråk. Visstnok ska 93% av all kommuikasjon mellom oss mennesker handle om kroppsspråk og stemmebruk. Hver gang vi møter nye mennesker får vi et førsteinntrykk av dem. Noen ganger er førsteinntrykket feil, og noen ganger er det riktig, men vi får dette inntrykket av folk på grunn av signalene de sender ut gjennom kroppsspråket.

Har man en dårlig holdning sender man ut signaler om at folk skal holde seg unna. Med bøyd rygg, blikket ned i bakken og et alvorlig ansiktsuttrykk er det vanskelig å komme inn på en person. Det merker jeg selv. Jeg er en person som fort kommer i kontakt med nye mennesker, men hvis noen ikke ser på meg, er det veldig vanskelig å si hei og bli kjent med dem. Det samme gjelder de gangene jeg unngår å se folk i øynene. Da er det sjeldent at folk hilser på meg. De gangene det skjer, er det lett å tenke «h*n vil ikke hilse på meg fordi jeg er *sett inn negativt ord*», når sannheten egentlig er at det er signalene du sender ut om at du ikke vil hilse på dem som er grunnen til at de ikke hilser.

Med en bedre kroppsholdning, vil du også som sagt lure kroppen din til å føle deg tryggere. Kursleder ved Retorisk Institutt, Anne Karin Nordskag sier til abcnyheter.no
følgende: “Gjennom tester er det vist at det å stå i bestemte positurer kan øke testosteronnivået i kroppen med 20 prosent samtidig som kortisolnivået reduseres. Dette medfører at du føler deg tryggere og mer selvsikker enn du i virkeligheten er”.
Det er altså bevist at en bedre kroppsholdning gjør at du føler deg mer trygg, og da vil du utstråle trygghet og selvsikkerhet. Det handler om å fake it till you make it!

Så hvordan utstråler man trygghet?

Holdning og ansikt: Rett opp ryggen, løft hodet og slapp av i skuldrene. Se folk i øynene og smil.
Håndtrykk: Gi et fast håndtrykk. Har noen et slapt håndtrykk, får man inntrykk av at denne personen er svært usikker på seg selv. Jeg hadde et fryktelig slapt håndtrykk før, men jeg endret på det da jeg ble gjort bevisst på det.
Hender: Bruk håndbevegelser når du prater, det skal visstnok gjøre at man klarer å uttrykke seg bedre. Jeg er fæl på å skjelve og fikle med hendene når jeg er usikker, og da kan man gjerne holde hendene bak ryggen eller i siden.
Føtter: Stå stødig på bena med føttene litt fra hverandre. Hvis du sitter, prøv å holde føttene i ro. Når man er stresset eller nervøs, er det vanlig å bevege mye på bena, og tvinne dem rundt hverandre, eller rundt bord-/stolbena. Det kan fort avsløre at du er usikker.

Disse tingene var jeg altså bevisst på da jeg dro ut for å eksponere meg, men også ellers i møte med folk. Kroppen er en interessant greie, og jeg merker at dette faktisk fungerer. Jeg er veldig bevisst på dette når jeg holder foredrag, og det hjelper på nervøsiteten. Jeg skulle ønske jeg visste dette før!

Fortsettelse følger.

10598340_1599467460279970_1222330745_nMeg og min bestevenninne på Pstereofestivalen i fjor.

Advertisements

One Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s