Bedre selvfølelse del 5 – om å sammenligne seg med andre

Her kommer innlegg nr. 5 om å jobbe med selvfølelsen. Det ser ikke ut som at disse innleggene var så populære, så dette blir siste innlegg foreløpig.

Les de forrige innleggene her:
Del 1 – å bestemme seg
Del 2 – endre tankegangen
Del 3 – eksponering
Del 4 – kroppspråk

I innlegg nr. 2 skrev jeg om å endre tankegangen, men det er ikke bare én måte man skal endre den på. Når man har dårlig selvfølelse er det et lass av tanker man må endre på. Det er jo tankene som gjør at man har dårlig selvfølelse i utgangspunktet. Det skulle vært en reset-knapp man kunne trykke på så man slapp å endre alle tankene manuelt, men dessverre finnes det ikke noe slikt enda. Men jeg må jo innrømme at det hadde vært litt kjedelig det også, for da hadde ikke gleden av å få det til vært så stor.

En ting veldig mange gjør, er å sammenligne seg selv med andre. Slutt med det. Jeg har brukt så mye tid på å misunne alle andre for livene deres. Hvert år i juni dukker det opp mange statuser på facebook der folk er ferdig med utdannelsen, de har tatt bachelor og master, de skal begynne å jobbe som lege, barnevernspedagog, lærer, og what not. Ikke at de nevnte tingene er noe jeg har lyst til å jobbe med, men de har noe jeg ikke har. En utdannelse. Titt og ofte skviser folk ut unger så søte at man har lyst til å spise dem opp, de reiser verden rundt, de studerer på andre siden av jorden, de kjøper seg hus, gifter seg og kjøper seg fine biler. Det er lett å sitte på utsiden og tenke at alle andre lever perfekte liv, mens vi bare står fast på samme sted som vi var da vi var 18 og alle hadde kommet like langt.

Men livet er hardt. Noen har det vi drømmer om, og sånn er det bare. Jeg skal ikke si den faste regla om at livene deres ikke er perfekte, at de perfekte sukkersøte babyene sikkert gulper, driter og griner igjennom hele natta, at den perfekte mannen deres kanskje banker dem opp, at de kanskje hadde det dritkjipt med en sur venninne på verden rundt-reisen, at den nye perfekte jobben deres kanskje er dritkjip eller at det nye perfekte huset deres kanskje er fullt av råte. Det vet jeg ingenting om. Kanskje er livet deres perfekt. Kanskje seiler de igjennom livet uten motgang. Om det er kjipt når mitt liv er fullt av motgang? Ja. Kan jeg gjøre noe med at livet deres er perfekt? Nei. Kan jeg gjøre noe med mitt eget liv? Ja. Jeg orker ikke å være en person som ønsker andre vondt fordi de har det jeg vil ha. Jeg vil være en person som gjør noe med livet mitt og som er fornøyd selv om jeg har drømmer jeg ikke har oppnådd enda. Enda.

Det er det siste ordet jeg tenker på. Det magiske ordet «enda». Vi må slutte å ha det så travelt. Kanskje er det jeg som legger ut et kyssebilde av meg og den perfekte mannen med en perfekt liten sukkerklump i armene foran et eller annet kjent monument på en verden rundt-reise med vitnemål etter en perfekt endt utdannelse i veska, rett etter å ha fått en telefon om at vi er lykkelige eiere av drømmehuset en dag. Egentlig er ikke dette et øyeblikk jeg drømmer om, men dere skjønner hva jeg mener. Livet er langt, og vi har god tid på oss til å nå drømmene våre.

Frem til det skjer, så er det viktig å fokusere på hva vi har nå. Det første du tenker er kanskje at livet ditt er et helvete og at du ikke har noen ting. Ikke en dritt. Men tenker du hardere så har du faktisk noe. Hva du har det vet jeg ikke, men noe har du. Hva du har må du finne ut selv. Jeg for eksempel har gode venner, en bra fysisk helse, en fin familie, jeg har drømmer og mål, jeg er fornøyd med meg selv, jeg har flere bad ass-fine sko, jeg er på vei til å få studiekompetanse sakte men sikkert, jeg har flere og flere gode dager, og jeg har sinnsykt mye livserfaring som kommer til å være til nytte resten av livet. Jeg har også venninner som har sukkersøte barn som jeg kan låne, og jeg jeg kan levere de tilbake når de blir grinete. Det har ikke mødrene deres. De må få dem tilbake når de blir grinete.

Det er ikke noen vits i å gå rundt og sammenligne seg selv med andre. Når man begynner å trene styrke kan man ikke sammenligne seg med en fitnessstjerne. Selvfølgelig har du ikke like store muskler som han/henne etter dag 1 på trening (selv om det hadde vært fantastisk om det var så lett). Se heller på før-bildet deres, og tenk at du har nøyaktig samme utgangspunkt, og kan derfor oppnå det samme som dem. Du sliter kanskje mye nå, men det er mange som har slitt på samme måte som deg som har kommet seg opp og oppnådd det du drømmer om! La dem inspirere deg til å ta tak i livet ditt. En dag er det du som står der. En dag er det kanskje du som poster facebookstatuser om ditt perfekte liv.

Du kommer ingen vei med å fokusere på hva alle andre har. Du kommer heller ingen vei med å fokusere på hva du ikke har. Skriv en bucket list, og legg en plan for hvordan du skal nå drømmene dine. Og lær deg å nyte livet her og nå. En deilig kopp kaffe om morgenen, en deilig varm dusj, favorittværet ditt, enten det er sol, regn, snø eller torden, en klem, et kyss, følelsen av å oppnå noe, følelsen etter å ha trent. Det er så mye fint vi opplever i hverdagen som vi glemmer å verdsette midt i dette kaoset av tanker om store ting vi gjerne skulle hatt eller opplevd. Jeg ble bevisst på alle de små gledene i hverdagen ved å bla meg igjennom justlittlethings.net. Er jeg veldig deprimert klarer jeg ikke å nyte det, men som regel kan jeg kjenne et stikk av glede bare jeg fokuserer på hvor fint det er. Da spiller det ingen rolle om noen andre har de sukkersøte barna jeg ønsker meg. De har kanskje ikke tid til å nyte den deilige kaffen om morgenen, så da har jeg noe de ikke har også. Den dagen jeg får barn kommer tidsnok den også.

Så istedenfor å sammenligne deg med andre og fokusere på hva du ikke har, se på hva du har her og nå, lag en plan for hvordan du kan oppnå drømmene dine, ikke ha det travelt, og lær deg å være i nuet. Da blir det ikke så ille allikevel. Du har god tid på deg.

1929299_7535611921_9066_n

Advertisements

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s