10 ting du ikke skal si til noen som sliter

Nei, dette er ikke en liste over ting du ikke skal si til noen som sliter. Jeg tror slike lister kan ødelegge mer enn de kan være til hjelp. Noen punkter kan kanskje være til hjelp, men mange kan bli mer redd for å tråkke noen på tærne etter å ha lest listen. Ikke snakk om mat til noen med anoreksi, ikke si du forstår hvordan noen har det når de sliter med depresjon, ikke snakk om fester du har vært på til noen som er innlagt, ikke si ditt, ikke si datt. Mange av punktene jeg har lest på slike lister er egentlig godt ment fra den som sier det, men det blir kanskje bare litt klønete sagt. De er faktisk bare mennesker de også. Det er mange ting man ikke skal si til andre mennesker i det hele tatt. Bruker man sunn fornuft og god folkeskikk, og ikke uttaler seg om noe man ikke har peiling på, så synes jeg ikke man skal gå på tær for å ikke si noe feil. Selv har jeg tenkt «ja, men hva skal jeg si da?» etter å ha lest slike lister, og det tror jeg flere gjør. Da er det lett at de heller trekker seg unna for å slippe å lage ubehagelige situasjoner.

Jeg leste ett punkt her forleden der det stod «Ikke spør hvordan det går». Formen til vedkommende svingte fra dag til dag, og da ble et slikt spørsmål vanskelig å svare på. Da skulle man heller spørre «hvordan går det i dag?», for da kunne man svare mer konkret. Jeg tenker at da kan heller den som får spørsmålet svare «akkurat i dag går det ganske greit» eller «i dag går det til helvete». Man kan jo ta litt ansvar selv også. Personen som spør om hvordan det går, gjør det jo fordi de bryr seg.

Jeg har blitt mye såret opp gjennom årene jeg har vært syk på grunn av ting folk har sagt til meg, men det er jeg som må lære meg å la det prelle av, eller å ikke ta alt i verste mening. Sannsynlig er det godt ment. Er det ikke godt ment, så er personen en idiot som jeg ikke vil ha noe med å gjøre, og det h*n har sagt er mest sannsynlig ikke noe man skal si til noen, deprimert eller ei. Heldigvis tror jeg det er et fåtall som faktisk mener noe vondt med det de sier. Det er bare vanskelig å vite hva man skal si når man ikke har vært igjennom det samme selv.

Disse listene er nok laget for å veilede andre til å vite hva man kan si, men når det står en rekke med setninger du aldri må finne på å si, så vil mange bli skremt bort. Skal det være til hjelp, skriv heller hva de kan si. Det er lettere å ta med seg om man skal prate med noen som sliter med det samme som forfatteren av listen. Dessuten er det jo forskjellig fra person til person hva man blir såret av, og hva man oppfatter som frekt.

Hvis du er usikker på hva du skal si/gjøre i møte med noen som sliter, bruk sunn fornuft og god folkeskikk, vis at du bryr deg, lytt til hva de har å si, spør om de vil ha en klem og spør om det er noe du kan gjøre for å få dem til å føle seg bedre.
Hvis du sliter, og blir såret av noe noen sier, tenk at sannsynligvis var det godt ment, ikke ta alt i verste mening, og si fra om at det ikke passer seg å si sånn. Er det noen som konstant kommer med upassende kommentarer, gi beskjed om at det er sårende når de sier sånt.

86b1aa9c8cc28148be5e2098f8eed8b5

Er jeg den eneste som reagerer på slike lister?

Advertisements

4 Comments

 1. Du er ikke den eneste! De aller fleste lister irriterer grønnskiten ut av meg, for de er så generaliserende og så… “pekefinger”-ete. Om du skjønner hva jeg mener. Også er det jo det der med å faktisk bare kunne være som man er. Det er mye man kan reagere på om man skal lete etter det. I ettertid så husker jeg at jeg lo litt av ei på Østmarka som spurte om jeg hadde angst siden pulsen var så høy selv om jeg bare satt der. Ja, sa jeg. Bruker du å få angst etter en fest?, spurte hun. Nei, svarte jeg. Åh, da er du heldig, svarte hun. Jeg lo jo sammen med henne, men i ettertid tenkte jeg at fylleangst er mye bedre enn all annen angst! Så heldig er kanskje ikke rette ordet… :b Haha! Men ja – poenget; Man kan ikke tenke sånn på alt. Le litt av ting. La folk si det som faller dem inn. Det er mest behagelig, for alle.
  (Og sorry for lang og rotete kommentar.)

  Like

  Reply

  1. Ja, det er skikkelig generealiserende og pekefinger-ete!
   Hahaha. Ja, du er skikkelig heldig som ikke har opplevd fylleangst. Var det en ansatt som sa det?
   Det er et eksempel på at noe blir sagt, og enten så kan man velge å bli sint/såret, eller så kan man bare le av det. 😉

   Like

   Reply

 2. Syns lister generelt er litt slitsomt. For all del, har skrevet en liste eller tre på bloggen selv, men ofte ser jeg på dem nesten som en form for “latskap”. Det er jo mye lettere å skrive en liste hvor du ramser opp punkter enn å faktisk skrive en “ordentlig” tekst. Er enig i at det bør være like mye fokus på hva du skal gjøre, og ikke minst hvorfor.

  Og ikke minst, tror det er lurt å fremheve at de fleste mennesker bare er “vanlige mennesker”, om de så er i sorg, psykisk syke, utenlandske, prostituerte, tidligere straffet for noe, what have you. Det er ikke sånn at mennesker med psykiske sykdommer, for eksempel, går rundt og er “gærne” 100% av tiden. Ofte kan du jo kjenne noen med psykiske lidelser i lang tid uten å i det hele tatt få med deg at de sliter.

  Like

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s