Jeg liker NAV, jeg

Jeg synes NAV får ufortjent mye kritikk. Man leser stadig vekk avisartikler, debattinnlegg og blogginnlegg om at NAV er noe dritt. Og ja, systemet er ganske rotete, og mange som jobber der burde aldri hatt den jobben, men det finnes mange ildsjeler som jobber der.

Jeg har hørt om flere NAV-ansatte som ikke tør å si at de jobber der. Er de på fest og får spørsmål om hvor de jobber, må de lyve, for hvis ikke går halve kvelden med på å høre hvor kjip arbeidsplassen deres er. Er de på standupshow må de i hvert fall ikke nevne hvor de jobber, for da går resten av kvelden med på vitser om NAV. Ikke tør de å skrive det på facebook heller. Det er så synd at de føler det sånn, for de har en viktig jobb hvor de hjelper mange mennesker.

Jeg har hatt to forskjellige saksbehandlere, og begge to har vært veldig greie. Hun første hadde jeg ikke så mye kontakt med, men han jeg har nå er rett og slett fantastisk. Jeg kan snakke med ham om vanskelige ting, og han tar seg tid til å støtte meg og komme med råd. Han sier jeg må være tålmodig, og minner meg på at jeg må få nok hvile. Han er ikke en saksbehandler som pusher meg for langt. Han ber meg heller om å ikke kjøre på for hardt. Han sier han har tro på at jeg etterhvert kan få meg en deltidsjobb, men han sier også at jeg må ta korte skritt av gangen. Jeg er ikke redd for å si det til ham hvis jeg har en god periode. Han blir bare glad på mine vegne, og minner meg på å passe på å ikke bli for ivrig så jeg sliter meg ut igjen.

Jeg har også møtt mange NAV-ansatte i jobbsammenheng på konferanser. Det var litt spesielt i starten å se at de er vanlige mennesker de også, fordi når man er bruker så kan NAV virke som at det bare er en stor svart ansiktsløs klump kalt “systemet”. Absolutt alle jeg har snakket med på disse konferansene er ildsjeler på forskjellige måter som strekker seg langt for å hjelpe. De kan selv være frustrerte over regelverket, fordi det er så mange regler å forholde seg til, som gjør det vanskelig å hjelpe så mye som de ønsker. Men det er viktig å huske at de man er i kontakt med når man kommer til NAV, ikke er de som har bestemt reglene. De må bare forholde seg til det som er bestemt. Om man har møtt en person man ikke liker, kan man ikke skylde på hele NAV. Vi må passe på å ikke skjære alle over en kam. Jeg synes mange av dem fortjener creds, for jeg tror det er en krevende jobb.

Jeg har full forståelse for at ikke alle har like god erfaring som meg når det kommer til denne etaten, men jeg synes allikevel de får ufortjent mye kritikk. Man hører aldri om de gode historiene, og jeg er overbevist om at det finnes flere gode historier enn dårlige.

Er det ikke fantastisk at vi har et velferdssystem som gjør at vi som ikke er i stand til å jobbe får penger så vi har et tak over hodet og mat på bordet? Vi får ikke så mye penger utbetalt, men jeg er fornøyd med å få nok til å klare meg. Det skulle bare mangle at de som jobber hardt for pengene skal ha mer penger enn oss som ikke jobber, syk eller ei.

Jeg liker NAV, jeg.

nav_logo

Ps! Hvis det var noe tvil, så mener jeg ikke at NAV er perfekt. Dette er min mening basert på min erfaring, og min erfaring er positiv.

Oppfordrer alle andre som har gode erfaringer med NAV til å si det høyt, enten på bloggen deres, på twitter eller facebook. Det er på tide at de gode historiene kommer frem!

Advertisements

6 Comments

 1. Skriver under på dette. Har hatt gode erfaringer med NAV, både som “bruker” og da jeg hadde praksisplass, og selv om det er viktig at det blir belyst når de gjør feil, føler jeg at alle oppslagene gir et ufortjent dårlig bilde, samt at vi som har gode erfaringer er langt mer “stille” enn de med dårlige erfaringer.

  Like

  Reply

 2. Nav får absolutt mye ufortjent kritikk! Og mediene viser selvfølgelig kun det negative, de drar aldri frem solskinnshistoriene. Slik er det også med barnevernet i Norge, de får også ekstremt mye ufortjent kritikk. Jeg har mange tidligere studievenner som er ansatt i NAV nå, og de trives veldig godt. Det er en utrolig positiv og god arbeidsplass hvor samholdet stort sett er veldig positivt, men det er ikke noe man snakker høyt om i festlige sammenkomster, nettopp fordi det er så mye negativt rundt NAV. Og med NAV-reformen så synes jeg personlig at systemet ble endret kraftig(noe i negativ retning), og det ble om mulig enda mer ydmykende å tøffe seg opp for å gå inn døren på NAV. Det er mange ildsjeler som jobber der, og heldigvis så blir det flere og flere yngre som er utdannet til å jobbe i NAV hvor det er stort fokus på skjønn og inkludering i utdanningen. Men det er absolutt mange som ALDRI skulle hatt NAV som arbeidsplass, jeg synes det er fælt å høre historier om enkelte saksbehandlere, og vi fikk klar beskjed om det på skolen at de saksbehandlerne finnes der ute, og det er for mange av dem.

  Men jeg studerer nå sammen med NAV-leder, og det er inspirerende å høre på hvordan hun prøver å tilrettelegge på best mulig måte. Samt opplyse hver enkelt person så mye som mulig slik at det slipper å bli noen misforståelser. Jeg forstår godt at det blir mange misforståelser med det systemet som er i dag, og mange saksbehandlere i dag tar seg ikke tid til hver enkelt klient for å forklare hvordan det og det tiltaket fungerer. Så vi har helt klart stort forbedringspotensiale i NAV i mine øyne, men samtidig så er det også et vanvittig godt tilbud. Vi lever i en velferdsstat, og NAV får som du påpeker ufortjent mye kritikk. Hadde vi bare blitt flinkere til å dra frem det som er positivt også, så tror jeg vi hadde kommet oss lengre! 🙂 Flott innlegg!

  Like

  Reply

  1. Takk!
   Er nok et stprt forbedringspotensiale i NAV, som ved alle andre steder! Håper også det blir flere og flere som er opptatt av å hjelpe til på best mulig måte. Helig at NAV-lederen du studerer sammen med prøver å tilrettelegge best mulig 🙂

   Like

   Reply

 3. Enig, folk burde også komme med skryt når de opplever positive ting med NAV. At enkelte ikke burde jobbe i NAV er nok som i hvilket som helst yrke, desverre. Jeg har selv vært nokså heldig, stort sett. Likevel er det nokså frustrerende å måtte bytte saksbehandler hele tiden, på grunn av fødselsdato. Blir så mange å skulle forholde seg til, å når man først føler man har fått en saksbehandler som virkelig ser en og tar en på alvor, så går det ikke så lang tid før man får ny igjen. I allefall er det sånn her i byen og vil tro det er sånn andre steder i landet også?

  Jeg har ingen problemer med å prate positivt om NAV, selv om jeg helt ærlig skal innrømme at når ting skjer (av negativ art) så skjer det at jeg blir nokså frustrert og negative mot dem. Men stort sett syntes jeg at NAV og de veilederene jeg har/har hatt fortjener skryt.

  Like

  Reply

  1. Tror ikke vi har en sånn regel i Trondheim, for jeg har bare hatt to saksbehandlere på 6,5 år! Han jeg har nå har jeg hatt i 3,5 år. Håper ikke jeg må bytte snart. Ellers enig med deg! Det er lettere å snakke høyt om man er misfornøyd med en saksbehandler, kundebehandler eller et firma, enn når ting går som det skal!

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s