Strategi for å forebygge depresjoner

I tiden fremover skal jeg fokusere mye på å forebygge nye depresjoner. Jeg vet det er mye som skal skje i høst, og det betyr at det er en viss fare for tilbakefall om jeg ikke passer på nøye. Når man skal forebygge depresjoner, må man først finne ut hva som trigger og hva som er de første tegnene man skal se etter. Man bør ikke lete etter tegn, men om tegnene dukker opp bør man ta dem på alvor. Dette er ikke det samme som å henge seg opp i begrensningene sine. Det handler mer om å være bevisst på hva man bør gjøre/unngå for å slippe tilbakefall. Når man har funnet ut det, er neste steg å legge en strategi for hvordan man skal unngå disse triggerne.

wpid-20150917_232835.jpg

I mitt tilfelle kommer depresjonene når jeg blir sliten. Det blir jeg når jeg har tatt på meg altfor mye og ikke lytter til kroppen. De første tegnene som kommer når et tilbakefall nærmer seg, er at jeg er trøtt, sliten og stressa over det jeg har å gjøre. Jeg sover også dårligere enn til vanlig. De neste tegnene er at jeg blir enda mer sliten og stressa, at jeg sover enda dårligere, og at jeg begynner å bli nedstemt. Så kommer depresjonen om jeg ikke klarer å stanse det. Kroppen min trenger minst tre hviledager i uken, og hvis jeg glemmer meg, så går jeg ofte på en smell. Jeg har også en tendens til å bruke mye tid og energi på jobbing. Planlegging av møter og andre ting, sende mailer hit og dit, skrive referater, gjøre research/ha idémyldring med meg selv for arbeidet vårt osv. Ofte kan jeg bruke mange timer på det. Det er morsomt der og da, men hodet mitt blir så besatt av det at jeg ikke får sove og blir ør i hodet.

Siden det å bli sliten er den største triggeren min, må jeg å huske på å få nok hvile. I perioder tidligere har jeg skrevet det ned i kalenderen og vært streng på det, men så glir det ut og jeg glemmer meg helt. Det må jeg begynne med igjen. Det er jo så morsomt å være med på kurs og konferanser, så da blir jeg litt revet med. Jeg vil jo være med på alt! Dessverre så tåler ikke kroppen min det, og dermed må jeg begrense meg. Jeg må derfor finne ut hva jeg har mest lyst til å være med på av tingene jeg får forespørsel om å bli med på. Jeg kan heller ikke være med på alt det sosiale som skjer, spesielt det som innebærer alkohol, siden hele dagen derpå går med på å være sliten og fyllesyk. Jeg kan eventuelt velge å være edru noen av gangene.

Så. Nå er neste steg å finne ut hvordan jeg skal samle mest energi i mellom slagene. Det jeg ikke har tenkt på tidligere, er at det også går an å hvile litt selv om jeg er ute av døra. Da må jeg også finne ut hva jeg skal gjøre for å få til det. Det jeg må gjøre for å slappe av ute, er noe annet enn det jeg må gjøre for å slappe av inne, så derfor fokuserer jeg på en ting av gangen.

Ute:
Mindfulness og å konsentrere meg om det jeg holder på med, skru av nettet på mobilen hvis det ikke er noe viktig jeg må sjekke, ta med en bok jeg kan lese på bussen og når jeg venter på noen, pusteøvelser, høre på rolig musikk, gå turer/jogge, gå på kafé enten alene eller med venner, høre på podcast.

Inne:
Skru av tv’en med mindre det er noe spesielt jeg skal se, legge fra meg telefonen innimellom, legge pc’en et stykke unna meg og bare høre på musikk, lese bøker, tenne stearinlys, hjemmespa, isolere tiden jeg gjør jobbrelaterte ting og lekser, mindfulness, pusteøvelser, løse kryssord, pakke meg inn i et pledd og se serier eller film, skrive, legge meg tidlig, drikke te/annen varm drikke, høre på podcast.

Jeg trenger ikke å følge disse tingene hver dag. Det er mest når jeg kjenner at jeg trenger å slappe av, eller i perioder der jeg har mye på planen. Kanskje kjenner jeg en kveld at jeg har lyst til å sitte med facebook hele kvelden, eller at jeg har lyst til å drikke på fest eller være sosial. Men disse listene er greie å ha til kvelder jeg trenger å få minst mulig inntrykk.

Noen flere som har laget en slik strategi, eller som kunne tenkt seg å gjøre det?

(Beklager lang tekst, haha)

1d31cdc89c2807dbdf2dc3d35bf2fa94


I dag ble jeg forresten skrevet ut, og jeg kjenner det er godt. Jeg er fremdeles slapp og sliten, men det er nok fordi jeg nesten ikke får i meg mat. Jeg har helgen på å slappe av nå, før det er på’an igjen. Men denne gangen skal jeg ikke kjøre på for hardt. Ønsker dere en fin helg!

Advertisements

6 Comments

 1. Wow! Bare det jeg leste her ga meg et ordentlig inntrykk på hvor sterk du må være! Du er dyktig! Det var veldig fine forslag til å slappe av på. Er viktig å legge fra seg mobil og pc, og bare slappe av mens man hører på sin egen pust! Ha en fin helg! ❤️

  Like

  Reply

 2. Så bra du prøver å jobbe med forebygging. Jeg synes det er kjenpevanskelig å finne triggere- jobber med dette selv. Men som deg er dette med å bli sliten ett av dem. Også det å ikke få brukt hjernen min, ikke få utfordret den- ikke bli tvunget til det, samtidig må det ikke bli for mye. Jeg håper tiden framover nå blir bedre for deg og at du greier å balansere på den gyldne middelvei. Jeg er jo også i verv i forening, og i helgen var jeg påen svær konferanse med over 400 mennesker og to hele dager med fagforedrag og fest på kvelden+ en dag for meg selv i Oslo. Så jeg vet at slikt tar mye på, at det godt kan føre til smeller og trigge depresjoner. Men det er jo så gøy og å få delta! Allerede om en mnd skal jeg til Oslo igjen å bli med på og arrangere aspergertreff- da blir det arbeid fra 08.00 til 01.00 en hel helg- og så rett på skolen tidlig mandags morgen. Jeg håper at du kan dele mer hvis du finner flere triggere, for det kan jo være lukt for flere;)
  Stå på hvertfall! Nyt de gode lysglimtene i mellom, of de blir det jo flere av jo bedre du blir.
  Klem på deg

  Like

  Reply

  1. Tusen takk! Det er ganske vanskelig å finne dem, og de kan forandre seg med årene også. Men nå er faktisk den eneste triggeren min å bli sliten. Før hadde jeg mange triggere, f.eks. det å dra til frisøren, fordi jeg ubevisst fikk opp dårlige minner fra da jeg jobbet på frisørsalong. Ting som minte meg om ting jeg tidligere negative opplevelser, enkelte sanger, enkelte filmer osv. Nå takler jeg alt dette, men ikke å bli sliten. Så jeg personlig har bare den ene triggeren. Men prøv å tenk tilbake på tidligere depresjoner, og se om du kommer på hva du gjorde dagene før. Da kan du kanske finne noen triggere!
   Spennende at du også er med på konferanser og slikt! Men arrangementet hørtes slitsomt ut. Har dere pauser i mellom? Ofte har man jo et par timer med fri. Da kan du prøve å finne ut hvordan du kan hente deg mest mulig inn i de pausene. Og kanskje prøve å hvile mest mulig på forhånd så du ikke er sliten allerede før arrangementet begynner! Lykke til, håper du klarer det uten å falle ned!
   Klem tilbake 🙂

   Like

   Reply

 3. Takk for tips:) Jo vi får gjerne et par timer pause for oss selv sent på ettermiddagen- men egentlig er det verdt å bli sliten for å få lov til og bidra og arrangere et slikt treff. Særlig når du ser hvor glade mange blir, som kanskje aldri har truffet noen andre med asperger og plutselig er på et treff med over 20 stykker 😀 Men du vet vel også hvor spennende og givende konferanser av ulike slag kan være.:)
  Men at du hadde mange triggere, kunne det ha noe med f.eks PTSD å gjøre (vet ikke om du hadde noe slikt da)?

  Like

  Reply

  1. Ja, sant! Det er kjempespennende!
   Hadde mange symptomer på PTSD, men de symptomene kan også komme av borderline, så fikk aldri diagnosen. Og tenker selv at alle triggerne kom av borderline. Hadde jo noen triggere som utløste flashbacks, og de kunne vært ptsd.

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s