Kvalitetshvile

Jeg har lært den siste uken at selv om jeg har hatt hviledager tidligere, så har det aldri vært ordentlig kvalitet på hvilen. Jeg har på hviledagene vært spikret til sofaen med tv-en på, dataen i fanget og telefonen i hånda. Jeg har vært tilgjengelig fra jeg står opp om morgenen til jeg legger meg om kvelden. Det har plinget i telefonen hver gang noe har skjedd på facebook eller noen har sendt meg melding på messenger, og jeg har plukket opp mobilen iløpet av sekunder. Tv-en har stått på hele dagen, ofte samtidig som jeg har hørt på musikk, og trålet igjennom alt som har blitt lagt ut på facebook og alle kommentarfeltene jeg har kommet over. Samtidig har jeg av ren refleks trykket på facebook på mobilen i mens jeg har sittet med facebook på pc-en.

Den siste uken har jeg prøvd å endre på dette, som et lite forskningsprosjekt. Jeg har skrudd av varslene på facebook på mobilen, og jeg har skrudd av varslene på messenger (hvorfor kan man bare skru det av maks ett døgn av gangen?). Jeg prøver også å legge mobilen et stykke unna meg så sjekkerefleksen min ikke får meg til å ta den opp hele tiden. Tv-en har kun stått på når jeg har sett serier via dataen, men da har jo også dataen vært utilgjengelig. Jeg setter på musikk og leser bøker, og på en uke har jeg klart å lese ut to stykker! Jeg slapper mye mer av når jeg sitter med en bok enn når jeg får mange inntrykk fra flere medier hele dagen. Jeg drikker te og koser meg rett og slett. Jeg får samlet masse energi og gleder meg til neste gang jeg har ting jeg skal gjøre. På onsdag hadde jeg en lang dag med gruppeterapi og skole fra 10-15:40, og kl. 18 skulle vi ha strikkekafe med mhu. Jeg kjente at jeg begynte å bli sliten, men for å samle energi, valgte jeg å sette meg på favorittkafeen min med en god bok. Det funket kjempebra, og jeg var klar for strikkekafe etterpå.

Jeg har aldri tenkt på dette før. Jeg tenkte at hvile betydde å ligge i sofaen, men det handler jo mer om å klare å slappe av i hodet. Det er jo hodet jeg trenger å hvile, ikke kroppen. Kroppen blir sliten når hodet er slitent, men det er i hodet problemet ligger. På onsdag lærte jeg også at jeg ikke må være hjemme for å slappe av. Jeg må bare ha litt tid for meg selv og noe å koble av med, som en bok. Det er så herlig å løse gåter som handler om meg selv. Jeg merker at jeg allerede nå er mindre avhengig av facebook. Det har vært en tids- og energityv uten at jeg har merket det. Jeg anser forskningsprosjektet som vellykket, og jeg skal fortsette sånn fremover.

wpid-img_20150921_221401.jpg

wpid-img_20150923_163820.jpg

Nå vil jeg gjerne ha boktips fra dere! For tiden har jeg mest lyst til å lese romaner jeg kan drømme meg bort i, for å koble helt bort fra verden for en liten stund.

Advertisements

12 Comments

 1. Jeg har skrudd av varslene på facebook på mobilen, og jeg har skrudd av varslene på messenger (hvorfor kan man bare skru det av maks ett døgn av gangen?).
  Face må være den mest arrogant utformede nett-tjenesten jeg vet om. Føler det på samme måte ang. at du trenger plugins for å få vite når folk fjerner deg fra vennelisten, eller at FB gjør om valget ditt uten å fortelle deg det om du velger å se nyeste nyheter først istedenfor “toppnyheter” i news feed’en.

  Like

  Reply

  1. Jeg óg kan bli flinkere til å dulle med meg selv, altså virkelig slappe av og gjøre “konstruktive” ting istedenfor å sitte foran dataen eller ligge i senga når jeg har fri. Turene mine med hunden er vel det mest terapeutiske jeg gjør for meg selv.

   Tror det å legge vekk mobil og PC kan være veldig hjelpsomt for veldig mange (er for så vidt også én av tingene jeg liker med å være på tur, at jeg er “i øyeblikket” og borte fra både hverdagen og alt av sosiale media).

   Like

   Reply

 2. Hei! Tenkte jeg ville gi deg noen feel good-bok tips som man kan forsvinne i 🙂 🙂
  Jojo- moyes – et helt halvt år, Cecilia samartin- dona Maria, Lisa jewel- barndomshjemmet, lucinda riley- orkideenes hemmelighet,Kathrin webb- barndomshjemmet 🙂

  Like

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s