Forebygging av psykiske lidelser

Det er altfor sent å forebygge selvmord når en person er blitt suicidal, og det er altfor sent å forebygge psykiske lidelser når en person er blitt deprimert. Så mange som 50% av den voksne befolkningen i Norge vil oppleve å få en psykisk lidelse iløpet av livet. Det er halvparten av våre innbyggere.

Dette er det statistikken sier. At halvparten av oss vil få en psykisk lidelse på ett eller annet tidspunkt i livet. Heldigvis er ikke statistikk noe som står helt stille og forteller oss hvordan ting kommer til å bli for evig. Statistikken forteller oss hvordan ting er nå, og hvordan ting har vært, men ingenting om fremtiden, annet enn at man kan lage mattestykker for hvordan ting kan endre seg. Men en ting er sikkert, og det er at den endrer seg.

Sånn som det er nå, ser det ut til at flere og flere mennesker får psykiske plager, spesielt blant barn og unge. Det jeg tror er mye av grunnen, er at det er mer press på dagens ungdommer, både når det kommer til skole, karriere, utseende, kropp og trening. Man skal prestere på alle områder. Det konkurreres om likes og followers, man skal ha gode karakterer, og man skal se bra ut. Det er ikke rart om de blir utbrent etter år med alle disse forventningene.

fb_img_1449403430587.jpg

Bildet er tatt på et barnehjem i Russland.

For at statistikken ikke skal skyte i været, er vi nødt til å forebygge, og forebygging er for sent når en person er blitt deprimert. Da er det reparering som må til. Vi må starte når barna er små. Foreldre og skoleansatte er nødt til å lære mer om faresignaler, tegn, symptomer og vanlige utløsende årsaker. Et deprimert barn er ikke det samme som et gråtende barn. Et barn med angst, er ikke det samme som et barn som stadig hyperventilerer.

Mine psykiske plager dukkket opp da jeg var rundt 7 år, men det ble ikke fanget opp. Symptomene mine var kvalme og udefinerbare magesmerter. Psykosomatiske reaksjoner er veldig vanlig for barn som sliter psykisk. Istedenfor å vise følelser, opplever de kroppslige forandringer og plager. Det kan være alt fra kvalme, hodepine og magesmerter, til fysiske «vondter» ulike steder på kroppen. Problemet med det, er at det sjeldent blir sett på som noe annet enn nettopp kvalme, hodepine, magesmerter og andre fysiske smerter.

Jeg klandrer ingen for å ikke ha oppdaget at jeg slet. De rundt meg visste ikke. De visste ikke at dette var en psykosomatisk reaksjon på noe. Ingen hadde kunnskap om det, og man kan ikke klandre noen for å ikke vite noe de ikke har kunnskap om. Jeg bare håper at flere får kjennskap til det i fremtiden, så andre barn kan bli reddet.

Dette er et stort tema å snakke om, og det lar seg ikke gjøre å skrive hele fasiten i ett blogginnlegg. Ikke har jeg hele fasiten heller. Men et av de viktigste stegene som jeg ser det, er å integrere psykisk helse i skolen. Barn få det inn i pensum. Lærere og skoleansatte få det inn i et kunnskapsløft. Studenter lære om det i studiet. Og foreldre få kurs om det. Ikke bare om psykosomatiske reaksjoner, men også andre former for reaksjoner. Og om tidlige tegn, faresignaler og symptomer. Alle må lære hva psykisk helse er, hva man kan gjøre for å ta vare på sin egen, og hva man kan gjøre for å ta vare på andres.

Det må også bli mer fokus på mobbing og mistrivsel. Altfor mange barn og unge mistrives på skolen, og siden mye av tiden deres tilbringes der, er akkurat dette så viktig. Hvis all den tiden skal gå med på å føle seg utenfor og ensom, så vil ikke deres psykiske helse bli bra. Det sier seg jo selv. Allikevel ser det ikke ut til å være mye fokus på det. Jeg vet ikke om lærerne er blinde, eller hva det er, men jeg kan gå inn i et klasserom, der elevene sitter tilfeldig plassert i en ring uten å si noe, og jeg kan peke ut hvem som blir mobbet, hvem som mobber og hvem som ikke har det bra. Jeg ser det på kroppsspråket og blikket. Jeg skjønner ikke hvorfor andre ikke ser det samme som meg. Er det kun fordi jeg har på meg erfaringsbriller, eller er det bare jeg som åpner øynene?

Det trengs et omfattende kompetanseløft til i landet, som inkluderer alle som enten har barn eller jobber med barn. Jeg tror vi kan klare å senke statistikken, men da må flere enn brukerorganisasjonene være med på det. Hei, Bent Høye! Hei, Torbjørn Røe Isaksen! Heihei, Erna!

Hva tror du er det viktigste steget for å forebygge?

Advertisements

6 Comments

 1. Jeg tror du har helt rett i at alle som jobber med barn trenger mer kompetanse på dette. Jeg tror også at vi er tilbake til problematikken med at det er for mange barn på hver lærer, lærerne har det antagelig for travelt til å se barn som ikke bråker? Ikke hjelper det at leger avskriver det som “tull” hvis de ikke klarer å påvise noe fysisk galt med barn som har ofte vondt i mage og hode heller.

  Og jeg er enig i at mye ligger i problemet med at man skal prestere så voldsomt hele tiden. En del barn jeg vet om har fritidsaktiviteter hver eneste dag. De skal prestere på skolen mens foreldrene er på jobb, og så skal de i vei og prestere på håndballtrening, fotballtrening, turn og gudene vet hva. Det er mye bra med organisert idrett også, men når vi forventer et så høyt aktivitetsnivå, er ikke da lærdommen at man skal brenne lyset i begge ender og håpe at det går bra? Jeg er enig i mer kompetanse til alle som arbeider med barn, men jeg mener også at barn burde hatt psykologi som fag helt fra første skoleår. Da under et annet navn og uten store innslag av Freud. Jeg tenker fag som lærer barn å være snill med både hverandre og seg selv, være fornøyde med seg selv og ruste seg mot press fra sosiale media. Det er jo som du sier, det er for sent med forebygging når man er blitt deprimert, så hvorfor ikke ha forebygging som fag slik at alle blir mer enn bevisste på det fra tidlig alder av? 🙂

  Liked by 1 person

  Reply

  1. Veldig mye bra du sier! Det jeg mener med å få psykisk helse inn i skolen, er at psykisk helse blir et fag, fra 1. klasse som du sier, så blir omtrent det samme som du tenker. Dette er noe MHU jobber for faktisk!

   Like

   Reply

   1. Så fantastisk 😀 ser at du skrev det nå, fikk det bare ikke med meg 😛 Håper virkelig dere får det til!

    Like

   2. Og det har jeg virkelig troen på at dere gjør 🙂 Du skal ikke se bort fra at det kan være redningen for kompetanseskolen heller, jeg er sikker på at barn som trives bedre presterer bedre 🙂 Man snakker jo om sammenhengen mellom trivsel og prestasjon i næringslivet, og mange bedrifter bruker ubegripelige summer på HR-konsulenter nettopp på grunn av det. Sammenhengen må være der for barn også 😀

    Uansett så er dette fremtiden 😀

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s