Hvem bestemte hvor landegrensene skulle ligge? Nattgrubling

Ah, dere vet den følelsen, når man skal legge seg til å sove, og plutselig går hjernen i høygir og begynner å gruble. Gruble på ting man ikke kan finne ut av der og da. Det skjedde meg i går kveld. Kan det ikke heller komme midt på dagen, mens jeg er sammen med en eller annen smarting som kan gi meg svar?

Jeg kom over et blogginnlegg tidligere på kvelden. Det handlet om flyktninger. Det var ikke det med flyktningene som satte grublingen i gang. Det var en setning, eller en del av en setning, hvor det stod at landegrensene er menneskeskapt. Det er de jo. Men så begynner jeg å gruble på hvorfor, og hvordan. Hvem var det som gikk fra sør til nord, eller nord til sør, og bestemte at «HER. HER skal grensen ligge! Der er Norge, og der er Sverige». Hvem i alle dager er det som har bestemt at det skal finnes land? Og akkurat hvor landene skal ligge? Og hvorfor snakker vi så totalt forskjellig i hele verden?

Og så begynte jeg som vanlig å gruble på det med tyngdekraften. Hva om den forsvinner? Hva om vi faller opp i verdensrommet? Hvorfor har vi ikke gjort det før? Jeg har diskutert dette med mange, men ingen er enige i at det kan skje. Men jeg mener det. Alt er jo mulig? Man vet jo ikke at enkelte ting kan skje før det skjer? De kan ikke bare si at det ikke går an. Det er akkurat som da jeg var liten og spurte pappa om hva som skjer om det blir krig, og han bare svarte «det blir ikke krig». Det kan jo bli krig! Og leser man kommentarfelt så ser man jo at det nærmer seg.

Og så kom jeg videre i grublingen om verdensrommet. Hvor langt er det? Hvordan startet det, og når startet det? Alt må jo ha en begynnelse, og ting kan ikke komme ut av det blå. Hvorfor er vi akkurat på jorden og ikke på mars? Hvorfor er vi her? Hvorfor dør vi? Og hvor kommer vi da? Jeg skjønner godt at folk liker å tro på gud, for da kan de jo bare lese i bibelen om det. Hvorfor tror forresten folk på den gamle boka der, som om den er et bevis på deres teori?

Hvorfor er egentlig solen varm? Hvorfor er verdensrommet kaldt? Hvorfor blir det varmt på jorden når varmen fra solen skal gå igjennom kulden?

Og så fant jeg ut at jeg bare skulle legge meg til å sove.

Soundtrack: Alt æ lure på – Charlotte Audestad

Advertisements

4 Comments

 1. Landegrensene er vel et resultat av kamp om ressursser, politikk og makt, i tillegg til naturlige grenser som oppsto mellom ulike folkeslag.. For eksempel ser det ut til at de rette linjene på kontinentet Afrika er delt opp med linjal- og det er de faktisk som et resultat av fordelingen av land mellom de Europeiske koliniene på slutten av 1800-tallet.
  Språker har alltid vært og er i stor endring hele tiden, noe som godt forklarer hvorfor vi har svært ulike språk i ulike deler av verden. Samtidig kan man se mønstre i språkgreiner som også følger hvor og når mennesker har bodd og forflyttet seg oppgjennom tidene.
  Tyngdekraften forsvinner ikke, så lenge det finnes masse. Tyngdekraften på jorden er et resultat av at jordens masse (som er temmelig stor i forhold til oss) trekker oss mot seg, ja vi trekker faktisk også litt på jorden (med mindre man baserer verdensbildet sitt på FSM- Gospel of the Flying Spaghetti Monster)
  Verdensrommet har ikke noe opp eller ned. “Alt er mulig”, skriver du- det er en interessant implikasjon som følger med begrepet “uendelig”, som i “uendelig univers”, men mest troverdig (teorien som kanskje har mest hold) et uendelig antall universer (parallell universes). Matematisk sett, visstnok, så vil det at vi befinner oss i et av uendelig antall universer også si at alt kan skje, ikke nødvendigvis i vårt univers men i et av de parallelle. For eksempel vil begrepet uendelig medføre at det finnes et uendelig antall av deg selv med uendelig antall utfall (for eksempel kriminell superspion, eller at man er 5 meter høy- altså man kan virkelig dra dette langt ut. Jeg liker å tenke på at det finnes i det minste én vellykked versjon av meg selv i et av universene). Teorien er vel beskrevet trivialt som “typing monkey theory” eller noe liknende, basert på at et sted ute i det uendelige sitter det en ape foran en skrivemaskin og taster helt vilkårlige bokstaver ned; Shakespeare ordrett- helt seriøst altså, det finnes en “supercomputer” i Storbritannia som prøver å simulere dette, dog uten stort hell. Så neste gang kan du slå i bordet med implikasjoner som følger av et uendelig univers/helst uendelig antall universer. Vårt univers er omlag 13.7 milliarder år med slingringsmonn +- .
  Vi er her på jorden grunnet tilfeldigheter (sjekk ut begrepet ursuppe, det er virkelig en stor tilfeldighet at vi er her). De samme tilfeldighetene er at vi er her og ikke på Mars, tilfeldigheter som har med akkurat de forholdene jorden har (atmosfærisk trykk, perfekt varme fra solen, atmosfære, vann, månens størrelse og eksistens ovs).
  Solen er varm fordi hydrogenatomer kolliderer og kolapser – fusjon og dannes til heliumatomer og i denne prosessen frigis enorme mengder varme. Den elektromagnetiske strålingen er så energirik at at vi får absolutt nyte godt av den her på jorden (hadde vi vært nærmere solen hadde vært kjipt). Temperaturen i verdensrommet avhenger av hvor du befinner deg, om du er nær en stjerne ovs. Bakgrunnstrålingen fra Big Bang er vel målt til omlag 2.5 K (-275 C + 2.5), men det er ikke så kaldt straks du kommer ut i “verdensrommet liksom”.

  Herlig grubling du har! Nerden i meg måtte bare skrive en kommentar, med forbehold om eventuelle små faktafeil:-)
  Arti at du skriver mer på bloggen nå i det siste.
  Hilsen fra “Saga”

  Like

  Reply

  1. Oi, takk! Hvordan i alle dager vet du alt dette? Om jeg så pugger denne kommentaren i ti år, kommer jeg aldri til å huske det, haha!
   Jeg prøver å skrive litt mer. Både korte og enkle innlegg, og litt lengre innlegg. Får litt skrivesperre da, har du noen forslag til ting jeg kan skrive om?

   Like

   Reply

 2. Jeg vet faktisk ikke, kanskje det har med at jeg alltid har følt at å lese “fakta” (teorier er jo ikke nødvendigvis fakta, men er på en måte det frem til de blir motbevist) er enklere? Jeg mister fort tråden i skjønnlitteratur, eller tv-serier pga konsentrasjonsvansker- som også gjør det vanskelig å lese lengre tekster. Fortsatte du foresten med matematikken? Vi hadde tentamen på mandag og hjernen min er fremdeles potetmos etter det. Hadde det litt som deg før, at når jeg ble veldig sliten klappet alt sammen og endte ofte med innleggelse. Ville bare si at hos meg gjør det ikke lengre det, selv om jeg kan bli så sliten at det kjennes ut som jeg er i ferd med å miste fotfestet. Kanskje blir det sånn hos deg og etter hvert? Med tiden til hjelp, og god behanling. Håper det, er jo så slitsomt å måtte bli innlagt (hvertfall syntes jeg det, selv om det var nødvendig). håper det går bedre med deg nå.
  Det høres veldig bra ut med å skrive om andre ting enn psykiatri også. Kanskje er det sunt å ha flere fokus, at man selv og ikke minst andre blir minnet på at du (og andre som har ulike psykiske eller somatiske sykdommer/handicap) er så mye mer enn “bare”psykiatrisk pasient? Kjenner meg alt for godt igjen i skrivesperre. Prøvde jo å skrive litt blogg selv, men som alle andre prosjekter jeg har er det så lett og starte, ikke like lett og gjennomføre eller fullføre. Du kan jo skrive om positive ting som skjer i hverdagen? Interesser? Skole? Hvis du leser noe, hva du leser og om det er bra eller ikke? Om du ser film? Tanker om ting som skjer i nyheter. Bare forslag, jeg synes jo det er så fint å lese om mestringstrategier du har også ift til livets utfordringer. Kom egentlig ikke på så mye selv akkurat nå.
  Uansett håper jeg du får ei fin jul 🙂

  Like

  Reply

  1. For meg er det egentlig motsatt! Hvis jeg skal lese fakta, så må jeg lese samme setning 20 ganger, og fremdeles får jeg det ikke med meg. Leser jeg selvutviklingsbøker eller biografier jobber hjernen min i høygir, mens hvis jeg leser skjønnliteratur så klarer jeg å slappe av.
   Jeg fortsatte med matte, men de siste to ukene har jeg ikke vært på skolen. Forrige uke fordi jeg ikke klarte, og denne uken fordi jeg har glemt det.
   Jeg håper jeg også klarer en dag å slippe innleggelse! Det er slitsomt å havne her gang på gang.
   Det er litt det jeg også tenkte uten å sette ord på det. Ved å skrive mer om hverdagen min og interessene mine så viser jeg jo at jeg er “normal” (hva nå enn det er). Gode forslag!
   Ønsker deg også en fin jul 🙂

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s