Ni tegn på depresjon

Hvordan vet man egentlig at man er deprimert? Hvordan kan man kjenne det på kroppen hvis man aldri har opplevd det før? For ni år siden, hadde jeg min første depresjon som jeg var bevisst over. Det var ikke min første depresjon, men det har jeg først skjønt i ettertid. Det tok meg lang tid å skjønne tegningen, for jeg visste jo såvidt hva en depresjon er, og enda mindre hvordan det føltes. Det var de rundt meg som skjønte det først. Opplevelsen av en depresjon er individuelt, og varierer fra person til person. Det varierer også ut i fra hvordan man lever til vanlig. Jeg har laget en liste over tegnene jeg merker. Hver depresjon er ikke identisk, men som regel merker jeg disse symptomene:

  1. Endring i søvnmønster. Ofte når jeg blir deprimert, så forandrer søvnen seg. Noen ganger sover jeg mer enn vanlig, og andre ganger sover jeg dårligere enn vanlig.
  1. Endring av matlyst. Som punktet over, så kan også dette gå begge veier. Som regel mister jeg matlysten, men noen ganger får jeg også ekstrem matlyst og sultfølelse.
  2. Energinivået synker. Dette er det første tegnet jeg merker. Jeg blir veldig sliten, og har ikke ork til å gjøre det jeg vanligvis pleier å gjøre. Dette går også ut over hygienen. Jeg orker ikke å dusje, børste håret eller pusse tennene.
  3. Nedsatt stemningsleie. Det er kanskje lett å tenke at en deprimert person går rundt og er lei seg hele tiden. Dette stemmer ikke. Følelsesspekteret er mye større enn som så, og inneholder mange flere følelser enn de vi ofte snakker om til vanlig. Jeg føler meg f.eks. ofte mer nedtrykt enn trist, og mer matt enn full av klare følelser. Det er en haug med følelser på samme tid.
  4. Vansker med å ta beslutninger. Jeg klarer ikke å bestemme meg for ting. Verken hva jeg skal spise, hvilke klær jeg skal ha på, eller om jeg vil ha hjelp. Jeg bryr meg ikke, og da er det vanskelig å ta et valg.
  5. Følelsen av å ha en svart klump i magen. Jeg føler meg tung, og får udefinerbare magesmerter. Disse smertene husker jeg fra jeg var liten da verken jeg eller de rundt meg skjønte at jeg slet psykisk. Jeg kjenner nå at denne følelsen er en blanding mellom angst og depresjon.
  6. Konsentrasjonsvansker. Jeg klarer ikke å konsentrere meg for å se på tv, lese bok eller avis, gjøre skolearbeid, eller noen ganger til ha en samtale eller å tenke i det hele tatt.
  7. Dårlig selvfølelse og selvtillit. Jeg føler meg plutselig som en fæl person, og jeg føler meg stygg, feit og ekkel. Manglende energi til å ta vare på hygienen gjør det enda verre. Jeg blir sint på meg selv for at jeg er deprimert, og får skyldfølelse for de rundt meg.
  8. Skadetrang og selvmordstanker. Nå er skadetrangen betraktelig mindre enn før, og tankene ligger bare i bakhodet. Jeg har ikke lengre behov for å se blod. Selvmordstankene blir sterkere og sterkere jo lengre tid det tar å ta tak i depresjonen.

Alvorlighetsgraden på symptomene varierer. Noen ganger er de milde, og andre ganger er de alvorlige. Jo tidligere det blir fanget opp og jeg får hjelp, dess mindre tid har de til å bygge seg opp. Det handler også mye om situasjonen rundt meg, og om det er en spesifikk grunn til at jeg er deprimert. Nå for tiden er det stort sett fordi jeg sliter meg ut, fordi jeg har lært å håndtere ulike påkjenninger på en bedre måte.

1449746004463.jpg

Sånn kan jeg føle meg når jeg er deprimert.
Som en skygge av meg selv.

Noen som kjenner seg igjen?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s