Musikknostalgi

Noe av det jeg liker med musikk, er at det umiddelbart vekker minner i meg. Dette kan selvsagt være både på godt og vondt. Sanger jeg har hørt mye på i vonde perioder kan dra meg tilbake i tid og gi meg de følelsene jeg satt med den gangen, men så skjer heldigvis det samme når jeg hører sanger jeg har hørt på i gode perioder. Noen sanger kan også dra meg tilbake til en tid der mye var vondt, men som allikevel vekker gode minner.

Jeg googlet dette med musikk og følelser, og fant en artikkel på klikk.no hvor de hadde intervjuet en professor. Han sa følgende:

– Det finnes en teori i musikkpsykologien om at det er emosjonell smitte som utløser følelser når vi hører på musikk. Når musikken vi hører minner om en følelse, smitter denne følelsen over på oss, sier Even Ruud.

Jeg lagde meg for noen dager siden en nostalgispilleliste på Spotify for å vekke gode minner, og dermed gode følelser i meg. Noen av dem er gamle slagere fra 90-tallet, mens andre er nyere fra de siste årene. Her er noen av skattene jeg fant:

Vill ha dig – Drömhus

Denne sangen drar meg tilbake til slutten av 90-tallet, da pappa bodde i en blokk på Byåsen i Trondheim. Jeg husker hvordan stuen så ut, med parkettgulv, en gyselig 90-tallssofa, en grå kasse-tv, et bord i furu, og et flipperspill i det ene hjørnet. Jeg og min barndomsvenninne Lise stod mang en gang og sang denne sangen foran tv-en. Jeg husker også smaken av puffet ris med altfor mye sukker som jeg ofte spiste der. Om jeg faktisk spiste dette mens jeg hørte på sangen er jeg usikker på.

Tic Tac – Cape

 

Denne sangen var på topp da jeg gikk i 6. eller 7. klasse. Cape var et band fra tv-programmet Popstars. Jeg tror det var noe Idol-ish der vinnerne fikk være med i et pop-band eller noe. Vi var en gjeng fra klassen som dro på konserten deres da de var i Trondheim, husker jeg. Vi hadde pyntet oss, og stod nær scenen, faktisk så nære at de så på oss med jevne mellomrom! DET var stort det. Jeg husker sommerfuglene i magen, og lykken jeg følte inni meg. Jeg var faktisk på konserten med flere av mobberne mine, men sangen vekker kun gode minner.

Somebody that I used to know – Gotye & Kimbra

 

Minnet som kommer opp når jeg hører denne sangen, er en sommerdag for noen år siden da jeg og bestevenninnen min satt på verandaen hennes og hørte på musikk mens vi røykte. Det må ha vært en av sommerens varmeste dager, for jeg husker at varmen nesten var uutholdelig. Hvis jeg lukker øynene mens jeg hører denne sangen, så er det nesten så jeg kjenner solstrålene mot huden min. Det var en fin dag.

Wonderchild – Christian Walz

 

Det var 2004 og jeg var på Kreta med pappa, stemoren min, lillesøster og min venninne Stine. Jeg lå i solen og hørte denne sangen på min blå iPod. Ikke de søte små iPodene som finnes i dag, men en svær greie uten fargeskjerm. Denne turen ble jeg og Stine kjent med to kjekke greske gutter (han ene var tannløs da, men though). En dag lurte vi gutten med mest muskler til å rope «fiskebolla» til noen jenter lengre ned i gaten mens han flekset musklene. Gaten var full av skandinaver som så rart på ham, og da vi knakk sammen i latter skjønte han at «fiskebolla» ikke betydde muskler.

Just give me a reason – Pink

 

Den perioden denne sangen trekker meg tilbake var egentlig ikke god. Jeg var innlagt ganske lenge her på Nidaros DPS, men den minner meg ikke om depresjon. Den minner meg om sommer. Det var sol nesten hele mai dette året, og jeg og noen medpasienter lå i solen hver dag og så ned på sjøen og alle båtene som kjørte ute i fjorden mens vi hørte på blant annet denne sangen. Om vi egentlig lå der hver dag er jeg usikker på, men i minnene mine gjorde vi det.

 

Vekker disse sangene minner i dere?
Eller har dere andre sanger som bringer frem gode minner?

Advertisements

6 Comments

  1. Jeg er nok litt for ung til å huske så mye detaljer fra nittitallet, siden jeg var født i 95. Jeg husker allikevel at jeg var veldig glad i Wonderchild, og det var nok rundt samme tid som deg eller litt senere.
    Jeg synes også “Somebody that I used to know” og “Just give me a reason”, førstnevnte forbinder jeg med sommer.

    Det er rart hvordan musikken vekker minner hos oss, fra når vi hørte på sangen og hva vi forbandt den med. En fin måte å mimre på. 🙂

    Like

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s