“Fedme er selvforskyldt”

Jeg kom over en artikkel i nettavisen Østlendingen i går, hvor de skriver om Hedmark FpU som har fremmet et resolusjonsforslag på årsmøtet sitt, hvor det står at det ikke er statens oppgave å sørge for at innbyggerne ikke legger på seg og pådrar seg farlige overvektsykdommer. De mener at overvektige ikke lengre bør få slankeoperasjon på statens regning, fordi fedme er selvforskyldt. Man skal ha respekt for skattebetalernes penger, og det er ikke riktig at man skal belastes for at naboen velger å stappe i seg mengder av frossenpizza.

Jeg mener… Om vi skal argumentere på denne måten, så kan vi bruke samme retorikk om andre ting også. Mennesker som får lungekreft av å røyke, kan for det selv, så da bør de betale behandlingen for sine egne penger. Idrettsutøvere vet at de kan få idrettsskader av det, og allikevel satser de på idretten. Det er de som tryner, så derfor får de betale for operasjonene selv. Mennesker som har fått et komplisert brudd etter et klønete fall på isen, bør betale for operasjonen for sine egne penger de også. De kunne jo faktisk holdt seg inne da det var glatt ute. Og så har vi mennesker som blir skadd i bilulykker som må legges inn på sykehuset og opereres. De får betale det selv, for enten de har kjørt for fort eller ei, så vet de at biler kan krasje.

Er det noe annet med fedme mener du? At det saken stiller seg annerledes fordi de har valgt å spise mengder av usunn mat, når du selv klarer å holde deg unna? Ja, fedme er til en viss grad selvforskyldt. Det er ingen andres feil at noen er overvektige, det er jeg enig i, men det er ingen som velger å bli overvektige. Det er ikke sånn at noen tenker at «hey, det hadde vært litt kult å veie 140kg! Jeg får nesten gå til innkjøp av en palle med frossenpizza og et par tonn med sjokolade.» En person som lider av fedme har en spiseforstyrrelse, på lik linje med personer som sliter med andre former for spiseforstyrrelser. Det ligger alltid noe mer bak enn at de bare mangler litt selvkontroll.

Det er få som tenker på at anoreksi, en litt mer velkjent spiseforstyrrelse, også koster staten masse penger. I motsetning til de som sliter med fedme som trenger hjelp til å gå ned i vekt, så trenger de med anoreksi hjelp til å gå opp i vekt. Regningen er bare ikke like tydelig. En slankeoperasjon kan måles i penger. Den har en fast pris, mens prisen for behandling av anoreksi måles i hva det koster å ha en pasient innlagt per døgn. Allikevel er det ingen som snakker om at anoreksipasienter skal betale regningen selv.

Heldigvis, tenker jeg. Heldigvis er det ingen som roper ut at anoreksipasienter skal betale behandlingen selv. Heldigvis er det ingen som roper at pasienter med lungekreft skal betale for sin egen behandling. Jeg er glad for at mennesker som tryner på isen, mennesker som er med i bilulykker, og andre som skader seg på en eller annen måte, ikke får en tirade om at de kan for det selv, og dermed må betale for behandlingen på sykehuset av egen lomme. Jeg skulle bare ønske at overvektige også kunne fått hjelp av staten uten å bli dømt. Så kan vi heller rette fokuset mot en debatt om forebygging, så det ikke blir nødvendig med så mange fedmeoperasjoner som vi har i dag.

Bra, FpU. Nei.

74f7f779cbaf3cb02e471e5346412947

Advertisements

8 Comments

 1. Disse utsagnene kom fra en purung FpU jente,maks 25 år gammel,og som trolig ikke noe kunnskap om overvekt og årsakene til det.Skulle likt å spurt henne om man ikke bare kan la staten ta regningen for de som er i behov av slankeoperasjoner,da det er staten som godkjenner matvarene vi finner i butikken.Også frossenpissa,brus og annen såkalt “nei”-mat.Mye mer økonomisk å hjelpe disse menneskene med operasjoner,slik at de kan unngå mange tilleggssykdommer senere.Hjerte/kar-lidelser,mage/tarm sykdommer,diabetes,hjerneslag og slitasjegikt er bare noen eksempler på hva de kan komme til å slite med hvis de ikke får disse operasjonene.Mindre belastende for pasientene,levealderen øker og det blir billigere for det offentlige.
  Så alt i alt,tjener både pasientene og helsevesnet på at de får tidlig og effektiv hjelp 🙂

  Liked by 1 person

  Reply

 2. Fedme kan noen ganger være selvforskyldt om man ignorerer alle kostholdsråd. Og ikke alle med fedme har en spiseforstyrrelse. Men noen har, og de trenger hjelp og støtte. Og alle er vi individer, og å gi noen skylda for at de er fete gir dårlig selvrespekt. Og mennesker fortjener å føle selvresepekt.

  Like

  Reply

  1. Enten de prøver å følge dem, eller ignorerer dem, så er det jo selvforskyldt om man ser sånn på det. Det er til syvende og sist de som putter maten i munnen. Jeg mener at alle trenger hjelp og støtte, om de selv vil ha det. Kanskje ikke alle har en spiseforstyrrelse, men et normalt forhold til mat har de jo ikke. Er alltid noe mer som ligger bak enn at mat er godt…

   Liked by 1 person

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s