Jeg og jeg mot meg

I det siste har jeg fått mange spørsmål om jeg har sett «Jeg mot meg» som går på nrk for tiden, og nei, jeg har ikke det. Jeg har ingen planer om å se det heller. Det er ikke jeg som trenger å se det. Det er ikke meg programmet er laget for. Jeg synes det er flott at nrk fokuserer mye på psykisk helse, for det trengs, men jeg har ikke noe behov for å høre om andre sine psykiske plager, symptomer eller utfordringer. Jeg har ikke noe behov for å høre andres historier om hvordan de utviklet psykiske lidelser. Jeg vet alt dette fra før. Jeg vet hvordan det er å slite psykisk, og jeg vet hvordan psykiske lidelser kan oppstå.

Jeg sier ikke at jeg vet hvordan alle andre som sliter har det, vi er alle forskjellige, og vi opplever ting ulikt, men jeg har innsikt i hele dette temaet på grunn av mine egne erfaringer og ting jeg har blitt fortalt av andre. Jeg har møtt mange interessante mennesker i psykiatrien, og jeg har hørt mange sterke historier. Jeg er takknemlig for den kunnskapen de har gitt meg, men jeg er lei av å høre om sykdom nå.

Nå høres det sikkert ut som at jeg er veldig negativt innstilt til programmet, men det er jeg ikke. Jeg er veldig glad for at slike programmer blir sendt på tv, og jeg håper flest mulig har fått det med seg. MEN, jeg håper det ikke bare er andre som sliter har fulgt med. Det er jo ikke vi som trenger å se det. Det virker som at mange mener jeg burde se det fordi jeg selv er psykisk syk, men det er ikke sånn som med f.eks. naturprogrammer som er for friluftsmennesker eller fotball som er for fotballinteresserte. Det er et opplysningsprogram som bør sees av de som ikke har følt det på kroppen selv, så de kanskje kan få en økt forståelse og innsikt i dette med psykiske lidelser, hvordan de oppstår og hvordan de kan gå ut over hverdagen. Jeg håper også at mennesker som enda ikke har stått frem eller bedt om hjelp kanskje har blitt pushet til å gjøre det, eller at noen kanskje har fått hjelp til å sette ord på ting. Det er så viktig. Men jeg orker ikke å se det.

Som dere vet, så er jeg interessert i psykisk helse. Jeg er interessert i politikken rundt psykiatrien. Jeg vil være med på å påvirke politikerne og sykehusledelsene rundt i landet. Jeg er også svært opptatt av åpenhet og avstigmatisering. Derfor er jeg glad for at de som er med i serien står frem, og at serien er laget. Jeg er også åpen om det selv. Jeg står frem på bloggen og i media, og jeg holder foredrag. Men jeg er ikke så opptatt av det at jeg sluker bøker og tv-serier om det. Jeg ser på dette som en slags jobb, og på «fritiden» så liker jeg å fokusere på andre ting som ikke handler om sykdom. Å også gjøre «friske» ting er viktig for meg for å komme meg tilbake til livet.

Derfor har jeg ikke sett dette programmet.

Jeg har tenkt mye på dette i det siste, men tenkte bare at det var jeg som var sær. Men da jeg snakket med noen medelever om dette på skolen i dag, så fant jeg ut at jeg ikke er alene om disse tankene. Er det flere der ute som føler på det samme?

jeg-mot-meg-NRK-1-HD

Trykk på bildet hvis du er en av de som bør se serien.

Advertisements

4 Comments

 1. Godt innlegg, og jeg er så enig! Har selv unngått programmet, ikke fordi det er et dårlig konsept nødvendigvis; men fordi jeg er så lei av psykiatri og psyk.lidelser. Kanskje er det også et sunnhetstegn at man ikke orker å se slike programmer? Holde fokus på de tingene i livet som er friske, selv om man ikke nødvendigvis er frisk selv. Noen programmer kan jeg se, men da mest dokumentarer som har en biografisk vinkling. Eks. Stephen Fry sin “secret life of manic depression”, eller “girls with autism”, dokumentar fra livet på en kostskole i England for jenter med autisme.
  Så respekterer virkelig ditt valg om å la være med å se serien “Jeg mot meg”. Sats heller på å være Jeg For Meg:)
  God helg 🙂 Klem

  Like

  Reply

  1. Takk! Ja, enig, det er nok et sunnhetstegn. Hadde det vært for noen år siden så hadde jeg slukt alle disse programmene. Skjønner jo de som ønsker å se det som kanskje ikke har så mye innsikt i sitt eget sykdomsbilde, men jeg har mer enn nok innsikt, hehe. Likte det siste der 😀 Det skal jeg gjøre 😉

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s